Как да се отървем от мравки?

Когато видим мравка у дома си, първо решаваме, че трябва да я убием. Това по никакъв начин няма да реши проблема, който е възникнал и да ни отърве от насекомите. Ако има една, то означава, че някъде е възможно да са си направили гнездо. Не е изключена и вероятността да влизат отвън в жилището. Гнездото може да е направено в пукнатините между мазилката, в някоя кухина или около тръбите за вода. Важно е да се разбере, къде точно е обособено, тъй като това ще ни помогне да се отървем надеждно и ефикасно от тях. Присъствието им е притеснително и колкото по-бързо измислим начин да ги премахнем, толкова по-спокойно ще се чувстваме.

Какво да направим за да се отървем от мравки

Какви са причините за появата на мравките?

Не бива да се изненадвате от появяването им в къщи, тъй като тези насекоми са привлечени от топлото и сухо място, пълно с много храна. Наличието на вода също е фактор. Мравките могат да се придвижат от околната среда и двора към апартамента, в момента когато времето започва да се захлажда или е валяло продължително. За да открият подходящо място, на което да се настанят, означава че сте оставили отворени хранителни продукти, непочистени трохи или мръсни съдове. Ето защо е важно да промените някои от навиците си:

  • миенето на чинии – нека това да се случва в най-кратък срок, след като са поставени в мивката. Гниенето на остатъци от храна, привлича мравките;
  • разтребване на килера и кухнята – там където държите хранителните запаси, трябва да почиствате редовно. Отворените пакети е добре да бъдат опаковани. Почистването на трохите от кухненския плот и масата също е от голямо значение, за да се отървете от вредителите;
  • ремонт на капещите кранове – водата също ги привлича, затова ако някъде има теч или капе кран е добре да бъде поправен навреме.

При положение, че насекомите вече са се настанили, е от ключово значение да откриете първоизточника и гнездото им. Когато го локализирате идва моментът да потърсите различни ефективни методи, за да се отървете от тях.

Как да се отървем от мравките завинаги

Трябва да изчистите цялата къща и да проверите дали няма останали трохи или застояла храна. Подът също е желателно да се измие прецизно. Могат да се използват народни средства, ако насекомите не са толкова много. Ще се отървете мравките, ако напръскате ъглите и входовете на дома с вода смесена с оцет. Добра идея е да капнете есенция мента във вода и да измиете с нея пода. 

Тъй като насекомите се размножават изключително бързо е възможно да настъпи моментът, в който трябва да използвате по-силни средства под формата на отрови. Безпроблемно ще се отървете от тях, ако напръскате с подходящ препарат против мравки.

Препоръчваме ви да внимавате с професионалните отрови за мравки, защото те съдържат химически вещества и може да бъде опасно, ако вдишате или докоснете нещо подобно с голи ръце. Винаги трябва да спазвате следните препоръки:

  • носете ръкавици – това е предпазно средство, което ще защити кожата на ръцете ви. В противен случай има опасност да възникне алергична реакция или обрив. Добре е да вземете повече на брой ръкавици, за да имате всеки път, когато използвате препарата;
  • приберете храната – не оставяйте навън открита храна. Тя трябва да бъде прибрана в шкафове или хладилник, за да се избегне възможност от инцидент;
  • изведете от помещението домашния любимец – средства, с които ще се отървете от вредителите са силни и за домашните любимци, за това в стаята където ги използвате, временно не трябва да имат достъп.

Ще се отървете веднъж завинаги от мравките, ако използвате комплексни методи за това. Почиствайте редовно, ако забележите по-голямо количество от насекомите вземете качествени и силни препарати. Вредителите нямат шанс, ако са поставени в условия, които им създават дискомфорт. 

Назад към всички новини