Как да се отървем от черните щурци в градината?

Градината е място, където често се сблъскваме и с някои трудности. Когато става въпрос за черни щурци, занимаването с тях може да бъде особено неприятно. Някои насекоми са полезни за градината, но щурците не попадат в този списък. Затова трябва да знаем как да се отървем от тях ефективно и бързо.

Вредите, които могат да нанесат щурците

Черните щурци са известни с вредите, които причиняват на градините. Въпреки че изглеждат безвредни, всъщност могат да доведат до сериозни проблеми за почвата и растенията, като например:

  • увреждане на корените – те се заравят в почвата и по този начин могат да разрушат кореновата система на растенията, особено ако те са още млади и крехки;
  • разпространение на болести – тези насекоми често пренасят различни патогени, които причиняват болести по растенията;
  • унищожаване на семена – те могат да изядат засятите семена, като по този начин ще възпрепятстват развитието на нови растения.

Защита от черни щурци в градината и двора>>препарати>>топ цени

С какво се хранят щурците?

Те имат разнообразно меню и интереси по отношение на храната. На първо място, те са всеядни и могат да консумират разнообразни храни. 

По-голямата част от диетата им се състои от органични отпадъци. Това включва изсъхнала растителност, паднали листа, гниещи плодове и други дребни организми. Благодарение на способността си да разграждат тези остатъци, те допринасят за екосистемата, като спомагат за рециклирането на органичните вещества в почвата. 

Въпреки това не всичко, с което се хранят, е положително за градината. Младите растения са особено привлекателни за тях. Това може да причини сериозни щети, ако те са в начален стадий на растеж. Те обичат и семена, което е допълнителна заплаха за развитието на зеленчуковите култури. 

Освен че се хранят с растителност, щурците са добри консуматори и на различни насекоми, но не правят разлика дали те са полезни, или са вредители. Следователно, докато ядат акари, те могат да нападнат и някои полезни насекоми, като пчелите, които помагат за опрашването на растенията. 

Препарати против щурци>>топ цени>>топ качество

Как да се отървем от черните щурци?

Те са истинска напаст за градинарите. Тези насекоми могат да нанесат сериозни щети на растенията, да унищожат цветята и зеленчуците и да създадат проблеми на цялата градинска екосистема. Съществуват няколко основни метода за справянето с тях – нека ги разгледаме по-подробно.

Препарати

Едно от най-ефективните средства за борба с тези неприятели, са химичните препарати. Инсектицидите обаче трябва да се използват внимателно, тъй като могат да засегнат други полезни организми в градината.

Естествени вредители

В природата често се срещат организми, които по естествен начин регулират броя на вредителите. Ето защо е препоръчително да се съсредоточите върху тези натурални "съюзници" при борбата с черните щурци в градината:

  • птици – много видове птици, като например пилета и врабчета, се хранят охотно с щурци. Може да се отървете от тях по естествен начин, като създадете благоприятна среда за пернатите в градината; 
  • таралежи – те също обичат да ядат щурци и ефективно се справят с тях.

Народни средства

Ако трябва да избегнете употребата на химия, може да опитате някои народни средства: 

  • смесете пелин с вода и го разпръснете в градината – черните щурци не харесват миризмата и ще избягват третирания участък; 
  • лют червен пипер – смесете го с вода и напръскайте почвата. Това е възпиращо средство, което ще отблъсне щурците; 
  • примамки – използвайте такива, които привличат и улавят черните щурци, без да нарушават екосистемата на градината.

Градините са нашият земен рай, който трябва да се защитава от вредители. С правилния подход, инструменти и методи, този проблем може да бъде успешно решен. От Otrovi.com ви съветваме да се информирате и да действате възможно най-бързо. Дръжте черните щурци настрана и помогнете на градината си да разцъфти!

Препарати против черни щурци

Назад към всички новини