Как да изберем препарат против змии?

Научете как да разпознаете присъствието на змия във вашия дом или градина и да изберете ефективен препарат за прогонването й.

Всеки мечтае за прекрасна къща и голям двор с много растителност, където да живее уютно със семейството си. Предполагаме, че и Вие сте имате такава мечта и ако сте я постигнали това е чудесно. Има обаче няколко неща, за които може би не сте се сетили преди да се сдобиете с мечтания дом и това е появата на някои вредители, измежду които са и змиите.

Те предизвикват ужас в повечето случаи, когато ги срещнем не само заради външния им вид. Нашествията на безкраките влечуги би стресирало както вас, така и децата Ви. Ето защо е добре да вземете мерки против появата им или да ги прогоните, ако вече сте забелязали наличието им в двора. Едно от ефективните средства за прогонване на змии са препаратите, които са специално създадени за това.

Какви препарати да използваме срещу змии и гущери и ефективни ли са те?

Ето няколко стъпки, които да предприемете преди да пръскате с препарат против змии:

  • Премахнете всичко в двора, което може да бъде подслон за змиите като купчини развалини, строителни материали и камъни ;
  • Поддържайте тревата къса ;
  • Организирайте почистване около къщата ;
  • Отървете се от гризачите – те са основната храна на змиите ;
  • Премахнете излишните водоизточници – те привличат змиите ;
  • Запечатайте потенциалните входове във вашия дом.

Змиите могат да бъдат полезни, стига да не са отровни и да не са в имота ви. Те ядат гризачи като полевки, плъхове и мишки, които също предизвикват хаос в къщата и градината.

Но е важно да се уверите, че всички местообитания на змиите са далеч от дома Ви. Понякога това може да не е възможно, в този случай се нуждаете от репеленти против змии.

За да намерят плячката си, змиите използват силно развитото си обоняние, като миришат с езиците си. Те също усещат топлината на другите същества наблизо, за да намерят плячка.

Това прави препаратите, които влияят на обонянието на змията, особено ефективни. Само 5 вида змии в България са отровни, но ако имате деца и животни в двора си, е добре да вземете мерки навреме.

Как да разпознаете присъствието на змията, без да сте я видели

Знак за змия в двора или градината е наличието на змийска кожа. Змиите хвърлят кожите си, докато растат, така че змийска кожа във вашия двор може да означава, че има змия наоколо.

Високата популация от щурци,  полевки, плъхове или мишки също може да бъде индикация, че скоро ще имате проблем със змия, ако вече нямате такъв, тъй като тези животни са основният хранителен източник за много змии.

Когато отблъснете тези гризачи, Вие работите и върху отблъскването на змиите! Елиминирането на хранителния източник е правилния път към премахването на проблемния вредител.

Как да отблъснете змиите?

Собствениците на жилища могат да предприемат редица стъпки, за да отблъснат змиите от техните тревни площи и градини. Първо опитайте методите за контрол. Това основно означава да не правите района около градината си привлекателен за змии.

Не оставяйте човешка или животинска храна отвън. Изчистете купчини отломки и листа от градината и зоната около нея. Освен това, уверете се, че няма дупки във външните стени на вашата къща. Това ще ви помогне да предпазите вашия двор от пребиваването на змии в него.

Изключителна мярка за предпазване на змиите от градината е ограждането с мрежест материал, който да бъде заровен на дълбочина поне метър и половина и да бъде с височина поне 100см. Освен ако нямате сериозен проблем със змиите, тази тактика вероятно не си струва времето и усилията, които са необходими.

Как да изберете препарат против змии?

Повечето препарати за борба със змии са базирани на аромат, което представлява предизвикателство за змиите. Повечето змии имат отлично обоняние. Миризмите на отблъскващите на базата на аромат препарати дразнят или объркват змиите.

Силата на миризмата е ключът към успеха. Някои от най-добрите продукти използват приятни аромати като канела и карамфил. Най-добрите змийски репеленти на базата на аромат имат по-високи концентрации на активни съставки, така че те работят по-добре и имат по-дълга продължителност.

Има няколко вида препарати на пазара, но е важно да знаете кой точно да изберете. Ето какви видове препарати против змии има:

Течни препарати

Има моменти и места, при които течният препарат против змии е по-удобен за потребителя от дълготрайните гранулирани формули. В случаите, в които имате нужда от препарат с висока концентрация, изберете течен препарат против змии.

По-силният аромат е по-ефективен от самото начало и продължава по-дълго. Течните препарати са подходящи за вертикални повърхности, които няма как да бъдат обработени с гранулиран препарат. Те се прилагат и при бетонни огради, веранди, пътеки, паркинги и други.

Честотата на употребата е описана в инструкциите на препарата, като след дъжд задължително трябва да напръскате отново. При нас може да намерите и течен препарат против змии с натурална формула, който не наранява животните и е безопасен за домашните ви любимци.

Сухи препарати

Най-добрите змийски препарати остават ефективни до месец, въпреки че силният дъжд ще накара дори най-добрите продукти да се разсейват по-бързо. Дълготрайното отблъскване може да се постигне чрез  сух препарат с гранули, който е подходящ за обработката на тревни площи, градини и саксии.

Гранулите се разпространяват като се изсипват на ивици в тревните площи, като целта е да се създаде ароматна бариера, която отблъсква змиите. Тези препарати се характеризират с това,че освобождават миризмата бавно, за да могат да са ефективни по-дълго време. Въпреки това след обилен дъжд е добре да се третира отново.

Комбинация на препарат с уред против змии

Когато искате да сте сигурни, че сте се погрижили за пълното отстраняване на змиите, е най-добре да съчетаете препарат с уред против змии. По този начин сте си осигурите сигурност и спокойствие и няма да се притеснявате дали пълзящите животни ще навлязат отново в имота ви.

Как да сте сигурни, че прилагате препарата против змии правилно?

Винаги прилагайте препаратите според инструкциите

Ефективността и безопасността при употребата на всеки репелент за змии зависи от правилното му приложение. Важно е внимателно да следвате инструкциите за употреба. Критичните стъпки, които трябва да имате предвид, включват:

  • Носете ръкавици, когато прилагате препарата, за да избегнете контакт с кожата си.
  • Змийските отблъскващи гранули трябва да се прилагат в ленти, а ширината на лентите ще варира в зависимост от вида на змиите, които искате да отблъснете.
  •  Прилагайте около периметъра на зоната, която искате да защитите, по начина, по който е посочено в инструкциите.
  • За да запазите максималната отблъскваща способност, е важно да прилагате отново препарата против змии толкова често, колкото е указано.

Освен всичко споменати Ви съветваме да започнете третирането още през ранна пролет, преди змиите да са се появили в дома. Правилната поддръжка на дома и третирането с ефективен препарат ще ви спести много притеснения и ще държи змиите далеч от имота Ви.

За още полезна информация относно борбата с различните вредители, следете блога ни. На нашата онлайн платформа може да намерите всичко необходимо за справяне с всякакви вредители в дома. Свържете се с нас, ако имате допълнителни запитвания и нужда от насока на тел. 0879 400 500.

Защити двора и градината от змии

Назад към всички новини