Ефективни препарати за предпазване на гроздето от оси

Гроздето е сладък и вкусен плод, любим на много хора. То обаче е и популярна мишена за осите, които могат да нанесат значителни щети на плодовете по време на узряването и беритбата на реколтата. За да защитите гроздовата си продукция, е важно да разберете кога и как да третирате растението с химикали.

Ефективни препарати за предпазване на гроздето от оси — Otrovi.com

Кога е препоръчително да се пръска гроздето?

Най-доброто време за третиране на гроздето с препарати е в ранните етапи на растеж, преди плодовете да започнат да зреят. По този начин ще е сигурно, че препарата ще обхване цялата пашка и също ще гарантира, че инсектицидът ще има достатъчно време да подейства, преди осите да започнат да се активизират. Друга важна стъпка, която ще ви помогне при защитата на гроздето, е внимателното наблюдение на растенията през целия вегетационен период. Това ще ви позволи да забележите рано всякакви признаци на заразяване. Ако откриете проблема рано, ще можете да предприемете действия, преди осите да са успели да нанесат значителни щети.

Важно е също така да поставите под необходимия карантинен срок всички нови лозови растения, преди да ги добавите към съществуващата реколта, тъй като това ще помогне да се предотврати разпространението на неприятелите или болести. Това може да стане, като държите новите растения в отделна зона за определен период от време, през който можете да ги наблюдавате за признаци на зараза. Ако забележите някакви проблеми, най-добре е да изхвърлите новите растения и да започнете отново с нова партида.

Препоръчани препарати за третиране на грозде

Що се отнася до предлаганите инсектициди за предотвратяване на щетите по гроздето, Дециз, Вазтак и Конфидор са три много ефективни варианта. Този тип инсектициди са специално разработени за борба с оси други вредители, които често нападат продукцията. Освен това, голямо тяхно предимство е, че са безопасни за използване при голямо разнообразие от култури, което ги прави чудесен избор за производители, които отглеждат множество видове плодове и зеленчуци на едно място. Сред най-ефективните препарати са:

  • Дециз – това е разработен препарат, който е произведен от синтетичен пиретроид, известен с бързото си действие и дълготрайния си ефект. Той е особено ефективен срещу широк спектър оси, включително жълти жакети, стършели и хартиени. Може да се прилага върху гроздовите растения с помощта на пръскачка под високо налягане и е безопасен за използване както върху листата, така и върху плодовете;
  • Вазтак – друг високоефективен препарат, който често се използва за защита на лозовите насаждения от вредители. Той е направен на базата на неоникотиноид, който е известен със способността си да поразява широк кръг вредители. Вазтак е особено полезен за контрол на популациите от вредители в ранните етапи на растеж, когато насекомите са най-активни;
  • Конфидор – той е направен от неоникотиноид и е особено ефективен срещу широк спектър от вредители, включително оси, акари и трипси. Той може да се прилага с помощта на пръскачка и няма проблем да се използва по всички части на растението.

Пръскане на грозде срещу оси

Пръскането на гроздовата продукция с препарат срещу вредителите е важна стъпка в защитата на вашата реколта и подсигуряването на богат добив. Не бива да подценявате третирането на растенията, защото дори реколтата да е много добра, ако не е защитена, тя лесно може да стане мишена на вредители.

Когато използвате препарат, е важно да следвате внимателно инструкциите, като се уверите, че използвате правилното количество и го прилагате в подходящото време. Важно е също така да използвате пръскачка с високо налягане, тъй като това ще гарантира, че инсектицидът ще достигне до всички части на гроздовото растение, включително листата, плодовете и стъблата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Назад към всички новини