Ефективни методи за прогонване на кучета

Много населени места изпитват затруднение с контрола и удържането на проблема с бездомните кучета. За много от представителите на животинския вид, улиците са дом, около които се разхождат свободно без каиш. Някои животни сред тях, могат да бъдат агресивни, което често се превръща в повод за притеснение и желание за прогонване. Бездомните кучета могат да страдат от бяс, да нанасят вреди, тъй като не подлежат на дресировка, както и да страдат от друг вид заболявания, които да подсилват тяхната враждебност към хората или други животни. За по-лесно прогонване съществуват различни методи и средства, служещи за отблъскване на животните, което гарантира спокойствието на хората около тях.

Проблеми с кучета, които водят до желание за прогонване

Причините, които могат да доведат до прогонване на кучетата, са свързани със сериозна заплаха за хората. Най-честите сред тях, са: 

  • предизвикват страх и безпокойство – често животните изпитват тревожност и заплаха. Това може да е вследствие на проявено лошо отношение към тях, което е подтикнало тяхната агресия и ги принуждава да нападат. Тогава тяхното прогонване е наложително;
  • зарази – те често разпространяват зарази, кърлежи и паразити, които могат да попаднат върху кожата на човек и да предизвикат неприятности и по-тежки последствия, което налага тяхното прогонване;
  • създават шум и безредица – животните могат да лаят непрекъснато и да причиняват смут с присъствието си, като събират различни отпадъци и създават мръсотия.

Как действат репелентите против кучета?

Съществуват приемливи и хуманни начини за дълготрайна и ефективна защита и прогонване. Това са репелентите, които са напълно безвредни за четириногите. В съдържанието им има вещества, които ги отблъскват, без да съдържат химикали и токсини, които да им навредят. Миризмата, излизаща от избраното средство, ще ги накара да отстъпят и да стоят настрана.

Какви миризми не харесват кучетата

Те усещат миризмата по различен начин от човекът и често изпитват непоносимост към миризми, които хората носят ежедневно. Сред тях, са:

  • цитруси – те усещат миризмата им прекалено силно, благодарение на силното си обоняние, което често им създава дразнене;
  • почистващи препарати – изпитват непоносимост, тъй като ароматът на препарат дразни горните им дихателни пътища;
  • парфюми – те съдържат химичен състав, който дразни четириногите;
  • кофеин – ароматното кафе ще ги отблъсне мигновено, поради натрапчивата си миризма;
  • етерични масла – обратно на ароматите, които хората намират за свежи, любимците намират за неприятни.

Уреди за защита от кучета

Освен репеленти, на пазара има и ултразвукови уреди, служещи за прогонване на животни и осигуряване на защита. Най-сигурният начин за отблъскване е употребата на кучегон, който е с компактна форма и е отличен помощник в дресирането или укротяването на едно животно. След активирането на кучегон, той ще излъчи ултразвуков сигнал, непоносим за четириногото, но и екологично съобразен и безопасен за него. Може да бъде използван на улицата или да бъде поставен в градина, на тераса и навсякъде другаде, където присъствието на четириногите е нежелано.

Препарати за дворни пространства и препятствия

Средствата за обработване на отворени, дворни пространства са ефикасни и безвредни. Могат да бъдат използвани върху зелените площи, като градини, саксии с цветя или цветни лехи. Те ще подействат отпорно и ще отпратят кучетата от обработените зони. До 1-2 седмици след първото използване се препоръчва повторно третиране на площта. В случай на проливни дъждове, обработката също се повтаря, с цел повече защита. Друг метод за справянето с тази ситуация, е поставянето на препятствия, които ще окажат съпротива в случай на проявен интерес. Това може да са натрупани клони или бодлива ограда, която ще направи преминаването им невъзможно.

Назад към всички новини