Борба с канализационни мухи - как да ги премахнете?

Има различни видове мухи, които можете да срещнете на открито или в дома си, като общите характеристики между тях, са че всички те могат да бъдат дразнещи и опасни. Особено каналните пеперудоподобните мухички, които обитават мръсната канализация и пренасят заболявания. Именно поради обитанието им, а именно каналите, можете да си представите колко са мръсни и какви бактерии пренасят. Често могат да бъдат и в досег с домашните любимци или членовете на семейството. 

За тяхното премахване, е важно да използвате качествени мерки за борба. По този начин, ще достигнете до етап на справяне с проблема и ще се отървете от неприятното им присъствие. 

Какво представляват каналните мухи?

Тези канализационни пеперудоподобни мухи от вид “Psychodidae”, могат да се срещнат предимно в банята и тоалетната, но понякога може да се случи да се явяват и в кухнята. Тези представители на летящите насекоми снасят яйцата си в канализационната мрежа, което е и причината за произхода на името им. Характерна особеност за външния им вид, е че те притежават сиво-черно тяло. Те не приличат на стандартните видове, които хората са свикнали да срещат, а имат по-красив облик, дори нежен. Те имат рошаво тяло и криле, а размерите им са по-малки от тези, на домашните мухи. Канализационните вредители имат крила, чиято форма наподобява листа. Техният живот е кратък, който трае около 2 седмици, но за сметка на това те се размножават бързо и могат да снесат до 100 яйца. Това създава предпоставка за голяма популация, която трябва да бъде подложена на ефективно премахване. 

Борба с канални мухи

Болести, които могат да причинят

Канализационните мухи се срещат предимно на места с тропически климат, които предполагат топло и влажно време. Ларвите им живеят в септични ями или канализационни тръби, което е предпоставка за разпространението на инфекции и заболявания на по-късен етап. Те пренасят инфекциите си чрез краката и кацайки върху хората, храната или различни места в дома им, разпространяват заразата. Известно е, че някои от представителите могат да пренесат опасната бактерия Хеликобактер Пилори. Канализационните мухи могат да бъдат причинители и на трахома.

Защо е важно да извършите навременна борба с този вид мухи и с кое са опасни?

Основните причини, поради които тези насекоми са опасни и борбата срещу тяхното присъствие е наложителна, са:

  • създават голяма популация и се развиват бързо;
  • живеят в канализацията, мръсни са и причиняват зарази и заболявания;
  • чрез облазването на храната ви, вие можете да се заразите с някоя бактерия, която да причини последствия за организма; 
  • могат да бъдат причинители на алергични реакции при по-чувствителни хора;
  • обитават предимно банята и тоалетната, което създава предпоставка за застрашаване на хигиената ви.

Съвети за защита и справяне с тях

За извършването на качествена борба срещу вредителите, можете да последвате следните съвети:

  • установяване на локацията, където се помещават – трябва да забележите именно коя канализационна мрежа обитават, за да извършите ефективна борба. Проверете всички места обстойно, както в банята и тоалетната, така и кухнята, както и на места, където се оттича вода. Именно там се намират снесените им яйца, които ще продължат поколението;
  • използвайте средства за отпушване на канализацията или повикайте специалист, който да го извърши;
  • след отпушването, хубаво промийте с голямо количество вода. За да бъдете сигурни, че борбата с тях е ефективна, използвайте подходящи препарати за унищожаване. Друг вариант за борба е, да се обърнете към услугите на професионалисти, които познават поведението на конкретния вид насекоми и ефективно ще ги премахнат от дома ви.

Назад към всички новини