Болести, предавани от мухите или Какви рискове от болести крият мухите

Научете какви рискове от зараза крият мухите.

Разбирането на навиците и жизнения цикъл на мухите помага да се обясни ролята им на преносители на различни болести позволява планиране на мерки за контрол. Възрастните мухи са активни предимно през деня, когато се хранят и чифтосват. Нощем те обикновено почиват, въпреки че се адаптират до известна степен към изкуствената светлина.

Какви болести се предават от мухите?

Къде се крият мухите през деня и нощта

През деня, когато не се хранят активно, мухите могат да бъдат намерени върху подове, стени, тавани и други вътрешни повърхности, както и на открито на земята - огради, стени, стъпала, обикновени тоалетни ями, кофи за боклук, дрехи, треви и плевели. 

През нощта мухите обикновено са неактивни. Любимите им места за почивка в този момент са тавани и други надземни конструкции. Когато температурите остават високи през нощта домашните мухи често почиват върху врати на огради, дрехи, електрически жици, шнурове, плевели, треви, живи плетове, храсти и дървета.

Тези места обикновено са над нивото на земята, но рядко са повече от пет метра. 

Колебания в числеността при мухите

Броят на мухите в даден район варира в зависимост от наличието на места за разплод, слънце, температура и влажност. Мухите най-често се намират в места с температура между 20-25 ° C и стават неоткриваеми при температури над 45 ° C и под 10 ° C.

Рискове от болести, пренасяни от мухите

В голям брой мухите могат да бъдат неудобство, като смущават хората по време на хранене или сън. Лошото в случая е, че мухите замърсяват вътре и отвън къщите с фекалиите си.

Те също могат да имат отрицателно психологическо въздействие, защото присъствието им е считан за признак на нехигиенични условия.

Рискове при болести пренасяни от мухите

Заболявания

Мухите могат да разпространяват болести, защото се хранят свободно с човешка храна и мръсна материя едновременно. Мухата прибира болестотворни организми, докато пълзи и се храни. Тези, които се придържат към външните повърхности на мухата, могат да оцелеят само за няколко часа, но тези, които са погълнати с храната, могат да оцелеят в реколтата или червата на мухата няколко дни.

На първо място са инфекциите, които мухите могат да пренасят: чревни инфекции, холера, дифтерия, туберколоза, дизентерия.

Най-опасни са мухите, които смучат кръв, тъй като те смучат такава и от заразени животни, а това може да доведе до заболявания като бруцелоза, сап и туларемия.

Мухите са и преносители на трахома. Това е заболяване, което води до слепота и далеч не е за подценяване, тъй като в света има над 450 000 души страдащи от тази болест.

Друга болести причинена от мухите е треската. Наред с тези болести, мухите могат да бъдат и виновници за симптоми като сърбеж, главоболие и диария.

Мухите пренасят и различни бактерии и микроорганизми, тъй като на крачетата си имат вкусови клетки и по тях също така полепват вредните бактерии.

Както вече разбрахте, освен, че мухите се намират почти във всяка една къща и двор, те също така са и причинители на различни болести. Именно затова е много важно да се отървем от тях чрез различни методи за борба с мухите, с които ще ви запознаем в статията ни „Най-добрите начини как да се отървем от мухите“.

КУПИ ЗАЩИТА ОТ МУХИ СЕГА!

Купи ефикасна защита от мухи!

Назад към всички новини