5 неща, които трябва да знаете за гълъбите

Гълъбът е една от най-разпространените птици, която живее не само в дивата природа, но и в градски условия. Тези намиращи се в горите, трябва да се пазят от различни хищни животни, които са техни естествени врагове. Градските видове нямат толкова много заплахи. Те често избират да се настанят по покривите на високите сгради и в различни паркове и градини, където има висока растителност. Това не е приятно за хората, които страдат от орнитофобия и изпитват страхове свързани с птиците.

Дори да ви се виждат красиви и приятни птици не бива да контактувате много с тях, тъй като са преносители на различни инфекциозни болести. В градовете гълъбите оцеляват много по-лесно, защото хората често ги хранят с различни хлебни изделия.

Кои са най-популярните видове гълъби?

Тези птици често будят възхищение, тъй като са много красиви. Това е и причината да бъдат отглеждани от хората. Ще ви дадем малко любопитна информация за най-разпространените видове:

  • спортни или пощенски – за да бъде добре обучена птицата тя трябва да има склонност да лети без проблем на дълги разстояния. Точно такива екземпляри се развъждат, за да участват на различни състезания;
  • белгийски – рекордьори по висока скорост на летене. Ценен вид, който също така е и доста скъп от финансова гледна точка. Белгийският гълъб може да бъде светло сив или син. На допир перата му са невероятно нежни;
  • homing – може да ги срещнете и под наименованието пратеници, защото са обучени винаги да се връщат в гнездото си;
  • архангелски – известни са най-вече с декоративния си външен вид и медната окраска на главата;
  • тапплиер – той е от категорията на домашните породи и се отглежда за участия в състезания. Интелигентни и силни птици, които могат да летят до 20 часа.

Гълъбите се приспособяват много лесно и могат да живеят на всички континенти. За хората, които ги отглеждат те символизират мира, красотата и добротата. Около нас се срещат най-вече диви екземпляри, които са доста по-различни от домашно отглежданит

Всичко, което трябва да знаем при защита от гълъби

Какво може би не знаете за гълъбите?

След като тези птици вече са сред нас и броят им нараства значително, има опасност да започнат да вредят на имуществото и да досаждат. Те отделят голямо количество изпражнения, които са трудни за почистване и миришат силно. Гълъбите са преносители на различни паразити като бълхи, акари, кърлежи и други. Улуците се запушват от пера и крила на мъртви екземпляри. Има различни средства за защита от вредителите. 

Не им давайте храна и при възможност поставете предпазна мрежа. За да предотвратите гнезденето и тяхното размножаване, може да инсталирате шипове за птици. В борбата с гълъбите включите и определени професионални препарати.

5 интересни факта за гълъбите

Те са отглеждани и развъждани като домашни любимци. Грижата за тях носи радост и с удоволствие, а хората наблюдават интересния им живот. Ще се изненадате да научите някои любопитни неща, свързани с гълъбите:

  • известни са в миналото като вестоносци – през войните са предавали съобщения, които са били важни за развитието на бойните действия. Съобщенията пренасяни от тях са спасили живота на много войници;
  • състезателните видове са невероятно скъпи – такава птица е била продадена за стотици хиляди долари;
  • славят се като много умни – разпознават отражението си и могат да бъдат лесно обучавани;
  • защо клатят интересно главата си – очите им са разположени отстрани и това е предпоставка да виждат по-добре обекти, които не се движат. За това им е необходимо да поклатят глава, за да фокусират по-добре;
  • развиват скорост до 70 км в час – възможно е за един ден да прелетят 900 км.

Това е малка част от любопитните сведения, свързани с интересната и красива птица. Тя може да бъде отглеждана като хоби, но ако руши имуществото ви и досажда се превръща във вредител, който е важно да бъде ограничен. 

Назад към всички новини