Видовете дезинфектанти и как да ги използвате

Дезинфектантите са основно средство за предпазване от различни вируси и заболявания. Правилното използване на различните видове, успешно може да спре развитието и разпространението на много инфекции. В момента дезинфектантите се срещат под най-различен вид и форма - гел, спрей, мокри кърпички, твърд сапун и други. Винаги съдържат активни съставки, включващи алкохол или органична киселина. Съществуват и специални UV-C лампи за дезинфекция на въздуха.

За почистване на ръцете от бактерии най-доброто средство си остава сапунът, но ако сте в движение и няма къде да се измиете, има достатъчно практични гелове, които могат да бъдат приложени. Редовно почистване трябва да бъде правено и на повърхностите в дома. Изберете подходящ дезинфектант, специално разработен за подови настилки, кухненски плотове и фаянс.

Какви дезинфектанти да използваме

Какво е действието им?

Различните препарати унищожават микроорганизми и бактерии във външната среда. Физическото почистване може да бъде разделено на категории - сухо и мокро. Първоначално зоната трябва да се почисти старателно ръчно от замърсяванията. Да изметете обаче не е достатъчно и тогава се включват специално разработените продукти. Тук се използват активни вещества известни като ПАВ. 

Най-лесно се унищожават микроорганизми и бактерии чрез облъчване с ултравиолетови лъчи. Ако не разполагате с такъв вид лампа и обикновената слънчева светлина донякъде върши работа. Хубаво е в жилищата да бъде достатъчно светло. 

Популярни станаха препаратите под формата на гел, които се поставят директно върху кожата и убиват бактериите и вирусите. Качествените дезинфектанти за обработка на жилищни и промишлени площи са силни и когато се извършва хигиенизацията, там не трябва да има хора и животни. Биоцидите, които използвате, трябва да бъдат с подробно описание за експлоатация и одобрени от здравните власти.

Най-добрите дезинфектанти и какво трябва да знаем за тях

Кои са основните видове дезинфектанти и какъв е съставът им?

Разделят се според характерното им действие върху различните микроорганизми. Бактерицидите унищожават вегетативните микроорганизми. Гъбичките се премахват от фунгицидите, а вирусидите действат върху вирусите. Хубаво е да знаете, какви са съставките на тези дезинфектанти, за да може да ги употребявате правилно:

  • хлор – тази съставка има наистина широко действие. Ако го използвате обаче върху тъкани трябва да знаете, че обезцветява;
  • алкохоли – изпаряват се бързо, не оставят следи, като в същото време почистват различни повърхности. Цената им е ниска;
  • алдехиди – проникват до местата където са се натрупали микробите, без да увреждат металните повърхности и дрехите;
  • съвкупност от различни видове – съставките са няколко на брой, убиват бактериите и микроорганизмите. 

Предвид действието им повечето видове дезинфектанти могат да бъдат и опасни за вашето здраве, ако не спазвате инструкциите.

Какво трябва да знаете когато използвате различните видове?

С тях следва да боравите внимателно и да четете упътването на опаковката. Ако дезинфектантът е произведен за почистване на повърхности в никакъв случай не бива да се използва върху човешката кожа или животни. Прибирайте различните видове препаратите в специално определен шкаф, до който нямат достъп малки деца. В моментите когато почиствате, използвайте предпазни ръкавици, за да предотвратите възникването на алергична реакция или раздразнение по кожата.

Щом обработвате ръцете си с гел за дезинфекция, поставете малко количество от него в средата на дланта и разтрийте внимателно навсякъде, включително и между пръстите. Трябва да изчакате известно време, за да се уверите, че е попил напълно.

Назад към всички новини