Ухапване от комар - всичко за него и как да се предпазите?

Когато времето навън започне да става по-топло, не само хората обичат да се показват навън по-често. Комарите са ви познати като нашественици през топлите летни нощи или при поход някъде в планината. Където и да ги видите, едно е сигурно – изненадващото им появяване никога не е приятно. Тези така дребни, но така опасни вредители могат да ви подарят ужасни болести или дни на възпалено място и сърбеж. Ето защо е толкова важно да познавате методите за изгонването им и да знаете как да различите ухапването и как да го лекувате и как да отблъсквате вредителите надалеч.

Как изглежда ухапването от комар?

Женските комари са тези, които причиняват ухапвания. Те имат дълги хоботи, чрез които лесно да пробият кожата. Те най-често си набелязват за местопрестъпление участъците от тялото с по-тънка кожа. На вид пъпките от комар са малки, червени, кръгли подутини, в чиято среда често можем да видим лека точица. В кратко време след ухапването мястото с подуването става твърдо и започва да дразни и сърби. Неприятното чувство на сърбеж се получава от реакцията на тялото към слюнката на комара, която те инжектират в телата ни, докато се хранят с кръв. 

ухапване от комар>>лечение>>как да третираме

Възможни усложнения след ухапване

Едно ухапване се характеризира главно с два етапа - лекото ощипване, докато комарът пробива кожата и последвалото усещане за сърбеж, което със сигурност е най-неприятната част. Макар да изглеждат малки и безобидни в повечето случаи, ухапванията от комари могат да предизвикат редица усложнения, особено при хората с по-слаба имунна система. Ето някои от тях:

  • оток – в повечето случаи засегнатото място се облекчава и неприятното усещане отминава до един, два дни. Отокът може да се появи до няколко часа след ухапването. Един от доказаните методи за спадане на оток е налагането на студен компрес за 10-15 минути. Друг вариант е третирането с разтвор с вода и сода;
  • мехури – те представляват по-тежка възпалителна реакция на организма. С хобота си, женският комар инжектира антиикоагулант в тялото ни, което е вещество, което пречи на съсирването на кръвта, което пък помага на комара да свърши работата си по-лесно. Мехурът може да се появи в рамките от няколко часа до 15-30 след ухапването. За да спрете сърбежа и да облекчите мястото, измийте мястото с хладка вода и сапун и нанасяйте студено, защото то ще намали неприятното усещане. Ако нещата започнат да се усложняват, нанесете антиалергичен гел или приемете лекарство;
  • висока температура – комарите са нечисти и са носители на ред брой болести. Ако ухапването, което получите е съпроводено със зараза, която да проникне в организма ви, реакцията на тялото ще бъде по тежка. То реагира, за да отблъсне токсичните вещества и може да се стигне до треска или повишена телесна температура; 
  • възпаление – имунната система реагира на алергичната реакция, която е предизвикана от токсичните вещества, които насекомото е пренесло. Чрез възпалението, организмът се опитва да се справи с алергията сам. За да предотвратите развитие е необходимо да вземете незабавни мерки като да приемете температуропонижаващи и антиалергични медикаменти.

Какви болести могат и не могат да пренасят?

Тези кръвосмучещи насекоми виреят навсякъде, с изключение на Антарктида, при средни температури 25-27 градуса. Макар и малки, те пренасят над 50 вида болести и зарази, от които повечето са смъртоносни. Едни от тях са маларията, филариозата, жълтата треска, туларемията и енцефалитът. Организмите могат да реагират по различен начин, като макар в повечето случаи алергичните реакции да не са много опасни, важно е веднага щом усетите първите симптоми на навлизащ вирус да се консултирате с медицинско лице.

Как да облекчим болката и сърбежа от ухапването?

Първоначално е добре да измиете засегнатото място с вода и сапун или спирт, за да го дезинфикцирате. След това е препоръчително да сложите нещо студено. За облекчаване на сърбежа и паренето може да се приемат антихистаминни лекарства или гелове за мазане. Важно е да не пипате и раздразняваме пъпките, защото може да бъдат протирити и да се появи рана, която да доведе до следващи проблеми. 

Как да се предпазите от ухапване на комар?

Най-добре е да се прилагат някои превантивни мерки, които да намалят шансовете за поява на пъпки и да не се стига до крайни последици:

  1. На първо място, стои добрата поддръжка на личната хигиена, за да не привличате насекомите.
  2. Ако сте на закрито, е добре да инсталирате устройства, като лампи с ултразвукови сигнали против насекоми. Препоръчително е винаги да имате спрейове против вредители под ръка.
  3. Ако сте но открито в природата, е необходимо носенето на дрехи с дълги ръкави и предварителното нанасяне на репелент против насекоми върху тялото. За най-добра защита можете да се оборудвате с гривна против насекоми.
  4. Ако ще пътувате до чужди страни, е много важно да вземете мерки предварително и да се подложите на необходимата ваксинация спрямо изискванията там.

Има и редица домашни методи за превенция. Това са начините за прогонване на насекомите с миризмите на чесън, босилек и етерични масла, които се смята че те не понасят. Други бабини начини са за последващото третиране на пъпките с мед или гел от алое вера, които се смята, че имат успокояващо действие.

Назад към всички новини