Размножаване на хлебарки

Размножаването на хлебарките е най-бързото сред домашните насекоми и появата на една женска може да означава създаване на цяла популация. Съществуват различни видове, но като цяло притежават плоско, издължено и овално тяло, което в голяма част от случаите е с черно, кафеникаво или червено оцветяване.

Какъв е жизненият цикъл на хлебарките?

Как се размножават хлебарките?

Дължината на черните насекоми достига до 2,5- 3 см и са най-големите сред представителите на домашните паразити. Най-често се размножават в кухните и влажните помещения на дома.

Най-неприятни си остават червените прусаци, поради техните малки размери и възможността им за двойно по-бързо размножаване из малките пукнатини, в сравнение с черните им себеподобни.

Една хлебарка може да остави около 20 оотеки (капсули за съхранение на яйцата) през целия си живот, а размножаването им е сексуално и протича по следния начин: 

  • чрез игри на чифтосване между мъжкия и женския. След протичане на еднократна сесия, женската може да се оплоди още няколко пъти без намесата на мъжкия;

  • размножаването на хлебарките протича чрез снасяне на яйца в специални торбички, а след 2-3 седмици настъпва и излюпването на ембрионите;

  • развитието и линеенето на ларвите, наричани още нимфи, става няколко пъти, преди да се превърнат във възрастни.

Колко малки може да се излюпят?

Доста често хората бъркат оотеката със самите яйца и това ги кара да смятат, че от нея могат да се появят няколко на брой бебета. Истината е, че от едно яйце се появява един индивид.

Много рядко се наблюдава раждането на близнаци, развиващи се от сдвоена и оплодена яйцеклетка. Една оотека средно съдържа в себе си от 20 до 60 насекоми, което означава излюпването на същия брой индивиди.

След оплождането на яйцеклетката на женската хлебарка протичат серия от етапи и се появяват яйцата, от които в бъдеще ще се излюпят и новите индивиди (от 30 до 50 дни).

Продължителността на съзряване на ларвите отнема няколко месеца. 

Точно защото този процес не е бърз, се налага съхраняването им в оотека. Тя е здрава, благодарение на което освен за съхранение, служи и за защита на бъдещите ларви.

Също има възможност да доставя запас от хранителни вещества. Не се влияе от широки температурни промени и от инсектициди. След изчерпване на хранителните запаси започва и освобождаването на малките хлебарки.

Зависи ли размножаването им от температурата?

Ключов фактор при излюпването на ембриона и продължителността на развитието му е околната температура на въздуха: при застудяване размножаването се забавя, а при затопляне – се ускорява.

Освен това допълнителен облекчаващ фактор за развитието ще бъде и повишената влажност на въздуха — ако тя падне под 40%, оотеката изсъхва. Виж всички продукти против хлебарки Тук!

 

 

Назад към всички новини