Против комари

Интересни факти за комарите в България

Когато става дума за комари, рядко може да се сетим за насекомо, което е по-досадно и мразено от комара.Но какво прави комарите толкова мразени летящи насекоми и как може да се спасим от тях.

В света съществуват повече от 3000 вида комари, всички те носят повече болести от всяко друго живо същество. Определено ухапванията на комарите са най- досадната и неприятна част от това насекомо, те могат да съсипят почти всяко излизане на разходка, дори ни тормозят и в домовете ни.

Ефективни средства за защита от комари

Предаване на заболявания от комарите:

Комарите са носители на едни от най-смъртоносните заболявания в човечеството и са обществен враг номер едно при борбата срещу глобалните инфекциозни заболявания. Болестите причинени от комарите причиняват милиони смъртни случаи всяка година в световен мащаб, особено в развиващите се страни. Има повече от 3000 вида комари групирани в 41 рода, но само три от тях са особено опасни и пренасят повечето опасни заболявания.

Рода Anopheles е единственият който пренася малария чрез ухапванията на женските комари паразитите на това коварно заболяване попадат в гостоприемника, било то животно или човек в България, това е тигровият комар.Те също така предават филариаза (наричана още елентиазис) и енцефалит. Комарите от рода Culex носят енцефалит, филариаза и вируса на Западна Нилска треска.

Комарите ОТ рода Aedes, от които азиатският тигров комар, носят жълта треска, денга и енцефалит. При всички видове комари хапят само женските, те използват кръвта която смучат от жертвите си, за да може да се изхранят и успешно да снесат яйцата си. Комарите предават заболяванията по различен начин, например маларийният плазмодии се предава единствено от рода Anopheles, като паразита попада в гостоприемника след ухапване на този вид комари.

В други случаи, като жълта треска и денга, вирусът навлиза в комара, тъй като той се храни с инфектиран човек и се предава чрез слюнката на комара на последваща жертва. Най-новото от опасните заболявания които предават комарите е Вируса Зика който се предава чрез ухапване от заразен комар. Зика е изключително опасен вирус който може да засегне всеки.

Как и защо ни хапят комарите

Комарите използват издишаният въглеродният двуокис, топлината на тялото ни и различни миризми, които излъчва човек. По този начин ни намират и хапят. Само женските комари имат части на устата, които са пригодени за ухапване наречени пробисцис.

Те пробиват с две тръби кожата ни една за инжектиране на ензим, който потиска кръвосъсирването, другата да суче кръв. Те използват кръвта не за собствено хранене, а като източник на протеин за яйцата си. За храна мъжките и женските ядат нектар и други растителни захари.

Как да се защитим от комари

Любопитни факти за комарите:

Знаете ли, че подутините и зачервяванията на кожата след ухапване от комар всъщност е алергична реакция?

Знаете ли, че само женските комари хапят, те изпозват протеина от кръвта за да произвеждат яйца?

Знаете ли, че мъжките комари живеят 7-10дни а, някои видове женски до 30 години?

Знаете ли, че мъжките комари се хранят с растителни сокове и нектари?

Знаете ли, че комарите махат с крила от 200 до 500 пъти в секунда?

Знаете ли, че женските комари снасят яйцата си в застояла вода?

Стадии на развитие на комарите:

Всички комари преминават през четири жизнени цикъла на развитие -яйце, ларва, какавида и възрастни. Първите три етапа са водни и последните 5-14 дни, в зависимост от вида и температурата на околната среда. Възрастните женски могат да живеят до един месец (или повече в плен), но най-вероятно не живеят повече от 1-2 седмици в природата.

Яйца

Възрастните женски снасят 50-200 яйца на яйцепозиция. Яйцата се снасят поотделно директно върху водата и са уникални, когато имат плувки от двете страни. Яйцата не са устойчиви на изсушаване и се излюпват в рамките на 2-3 дни, въпреки че излюпването може да отнеме до 2-3 седмици в по-студен климат.

Ларвите

Ларвите на комарите имат добре развита глава с четки за уста, използвани за хранене, голям гръден кош и сегментиран корем. .Ларвите нямат дихателен сифон и по тази причина са разположени така, че тялото им да е успоредно на повърхността на водата. Ларвите дишат през спиралите, разположени на 8-ия коремен сегмент и поради това трябва да са на повърхността.

Ларвите прекарват по-голямата част от времето си, като се хранят с водорасли, бактерии и други микроорганизми в повърхностния микрослой на водата. Те се гмуркат под повърхността само когато са разтревожени. Ларвите плуват или чрез движения на цялото тяло или чрез задвижване с четките в устата. Повечето ларви имат сифонни тръби за дишане с изключение на Anopheles.

Пупа

Това е стадии в който комарите се превръщат във възрастен комар, този процес е подобен на метаморфоза, при пеперудите когато пеперудата се развива докато е в пашкула. През този процес развиващият се комара е в покой и не се храни докато не се превърне в Имаго.

Имаго

Или така нареченият възрастен развит комар. След излюпването комара остава на повръхността на водата за кратко, докато всичките му части на тялото се втвърдят и крилата се разпънат правилно за да може да лети. Храненето с кръв и чивтосването започва няколко дни след излюпването на възразните комари. Времетраенето на всички процеси зависи от топлината и вида на комарите.

Борба с комари

Борбата с комарите доста трудна задача, тъй-като комара е летящо насекомо, което прелита до няколко километра в търсене на храна. Най-важното при търсенето на подходящ метод за борба с комари е да намерите биотопа, който е водоизточник или влажна пръст, изобщо влажни места, където комарите снасят своите яйца.

След като го откриете трябва да използвате подходящ препарат против комари, който е контактен инсектицид, с него се напръскват всички растения и зелени части на мястото. Друг важен фактор е ако има водоизточник, да използвате препарат против комари, който се нарича ларвицид-това са таблетки, които се хвърлят директно във водата и те пречат на комара да се развие от яйце, пупа във възрастен комар.

Защита от комари

Борба с комари в двора

Често се случва в двора на дома ни или на вилата да има много комари, които съсипват нашата почивка.Какво може да се направи против комари в такава ситуация?. Най- бързото и ефективно решение е незабавно да напръскате с подходящ препарат против комари целият двор, като не забравяте, че комара е летящо насекомо и може да долети и от съседният двор, дори и от по далеч.

Пръскането против комари се извършва по няколко начина, но най- честия е чрез обикновена градинска пръскачка, с която трябва да напръскате навсякъде, където комарите се крият това са високи треви, храсти, алпинеуми, ниска и средна гъста растителност. Важно е ако тревата във вашият двор е висока,трябва да бъде окосена и добре поддържана, така комарите няма да имат укрития.

Пръскането против комари се повтаря при наличие на насекоми. Ако пръскате с препарати против комари, но въпреки това комарите се появяват отново трябва да знаете, че причината не е във вас или препарата, който използвате. Възможно е в близост до вас да има запуснат двор или имот, в който има биотоп на комари и те непрекъснато да се възпроизвеждат и да ви досаждат.

Трябва да откриете биотопа и да го унищожите, ако това е трудно за вас се обърнете към лицензирана ДДД фирма, която разполага с техника за мащабно третиране против комари, например генератори за топъл аерозол, които могат да опушат против комари големи площи за кратко време.

Обработките против комари могат да се извършат и с моторни гръбни пръскачки при наличие на по големи площи, чрез студен аерозол. Както, споменах в началото борбата с комарите е по мащабна и трудна задача, от колкото борбата с друг вид летящи насекоми поради много фактори.За повече информация моля свържете се с нас за да може да ви насочим към подходящи препарати против комари и начини на работа с тях във вашият конкретен случай.

Борба с комари в закрити помещения

Както знаете комара няма проблем да долети в дома ни и да започне да ни тормози денонощно. При борбата с комари в къщи, апартаменти, вили е доста по лесно да унищожим или прогоним комарите от колкото от открити площи.

Най-сигурният метод е да поставите комарници на всички прозорци и врати на вашият дом, вила, къща, така комарите няма да могат да навлязат. Но все по-често въпреки това че имате мрежа против комари, комарите намират начин и влизат в дома ни, това е така тъй като те влизат докато и вие влизате през вратата, обикновено кацат на нея!!! и чакат да я отворите, за да могат да влезнат в дома ви. Тогава имате няколко варианта за действие:

1. Уреди прив комари

Електронни уреди против комари с ултразвук който дразнят и отблъскват комарите от вас.Ефекта от уредите против комари е това че не ви хапят докато са пуснати.

2. Машинка против комари с таблетки или течност

Това са малки електрически машинки които изпаряват препарат който отблъсква или убива комарите в зависимост от състава им. Този вид уреди против комари се поставят в контакта и действат 24/7. Техният недостатък е че имат лека специфична миризма на химикали и не могат да бъдат употребявани от алергични към тях индивиди. Лично според мен употребата на този вид уреди против комари може да се ползва в краен случай.

3. Лампи против комари:

Или така наречените инсектицидни лампи доста добър вариант за борба с комари. Лампите против комари привличат комарите на база UV-A лъчи които излъчват, привлечените комари се сблъскват с високоволтовата решетка на лампата и биват унищожени.

Плюсовете са че не се занимавате с консумативи както при машинките с таблетки и течност. Няма химикали и миризма напълно екологично и безвредно за вас и вашето семейство.

Има лампи против комари с лепливи плоскости върху които комарите се залепват а не се изпържват както при високоволтовата решетка. При този вид лампи плоскостта върху която се улавят комарите е консуматив и се подменя периодично.

Лична защита от комари на вън

Сигурно не веднъж сте се чудили как да се предпазите от ухапвания на комари когато вечер излезете на разходка особено през летните месеци. Има доста варианти за лична защита от комари като най-лесният и популярен метод е използването на репеленти против комари които се напръскват директно на кожата.

Всички знаете че тези препарати против комари понякога не работят и въпреки това че сте се напръскали с репелент против комари те ви хапят. Това е така поради факта че не всички репеленти съдържат едно и също активно вещество което е основното което действа против комари.

Най ефективни са репелентите с DEET те работят добре за няколко часа след което трябва да се напръскате отново. По малко ефективни са продуктите с натурални съставки като най-различни видове треви, масла и други такива продукти. Но пък натуралните съставки са по безопасни за употреба тъй-като не са химични както DEET и вероятността да предизвикат алергии при чувствителни индивиди е по малка.

Друг добър вариант е използване на ултразвукова гривна против комари която защитава зона от 2м около вас като не отблъсква комарите а просто ги кара да не ви хапят. Това се случва като звука излизащ от точно този модел гривна наподобява жуженето на крилата на мъжки комар.

Знаете че само женските комари хапят когато женският комар, чуе жуженето наподобяващо крилата на мъжки комар те спират да се хранят тъй-като си мислят че е размножителен период. Този специфично калибриран ултразвук е вграден само в гривните на RADARCAN R101 които са лидери в производството на такъв тип ултразвукови уреди против комари.

 

 

Купи надеждна защита против комари

Назад към всички новини