Против гълъби

Коя е най-ефективната защита против гълъби

Има много продукти против гълъби, които се предлагат на пазара, но кой от тях ще е най подходящ за вашите нужди? В следващите редове ще се опитаме да Ви представим повечето методи и средства, които се използват за защита от гълъби. Също така ще се опитаме да обясним как и къде е най подходящо да използвате средствата против гълъби.

Ефективни методи за защита от гълъби и други птици

Шипове против гълъби и други птици

Шиповете против птици са модерен и много ефективен начин за защита от всякакъв вид птици. Използва се най-често в борбата срещу гълъби в градски условия. От разстояние те са почти незабележими, затова това често се използва за защита от кацане на гълъби на паметници, фасади, сгради, тераси и други.

Шиповете против гълъби създават качествена защита без да бъде нарушаван външният вид на обекта. Шиповете против гълъби представляват модули с размери от 50см и различен брой шипове направени са от UV стабилизирана поликарбонатна основа с вградени стоманени телове, които се наричат шип. Моделите на шипове се различават по плътност (брой шипове) и конфигурация на подреждане на самите телове.

Подреждането и броя на шиповете се определя и от различните им приложения. Предлагат се модели с различен брой шипове на линеен метър от 20 -120 броя шипове.Когато говорим за използване на шипове против гълъби плътността на шиповете не трябва да бъде голям.

Най-често се използват шипове против гълъби с плътност на бодлите от 60 до 120 бр на линеен метър. Основното правило е колкото по дребна е птицата толкова по гъст шип монтирате. Разбира се не е грешка да сложите и най гъстите шипове за защита от гълъби.

Шиповете защитават всички видове сгради от кацане, гнездене, спане, стоене на гълъби в защитената зона.Шиповете не нараняват птиците те са механично препятствие, което не им позволява да кацат в зоните защитени с шипове против птици.Шиповете се монтират лесно и ако имате достъп по не алпинистки способ всеки само може да извърши монтажа.

Мрежа против гълъби и други птици

Мрежата против гълъби и други птици може би е единственият вариант за защита на цели сгради и части от фасади и козирки. Мрежата против гълъби е специална тя е изработена от полиетилен - не абсорбиращ материал и устойчиви на дълготрайни неблагоприятни атмосферни условия (температура, UV)

Най-популярният цвят е пясъчният цвят. Решетките на мрежата с пясъчен цвят са почти невидими и не засенчват прозорците.Мрежите против птици ще защитят напълно балкон, тераси, тавански помещения,прозорци,корнизи, вдлъбнатини, скулптури и други архитектурни елементи

Звукови уреди против птици

Звуците на хищни птици са ефективен метод за плашене на птици, използван успешно на летища, овощни градини, паркове, депа за битови отпадъци и много други. Изплашването на птици с този метод е сравнително евтино.

Той обаче има някои ограничения и недостатъци -Този тип уреди не са винаги ефективни в случай на борба с гълъби и други птици, които имат източник на храна в близост до охраняваната зона. Звуковите уреди за отблъскване на птици симулират естествени звуци (писъци) на атака на орли, соколи и ястреби, като така плашат други птици.

Този естествен и много ефективен метод е безвреден за околната среда. Трябва да се отбележи, че звуковите уреди са силни и се чуват на големи разстояния. Този тип уреди против птици не се използват в близост до сгради те могат да бъдат дразнещи и неприятни за хора и домашни любимци.

Ултразвукови уреди против гълъби и други птици

Ултразвуковите уреди против гълъби и други птици са устройства, работещи на принципа на ултразвуковите честоти и са не чуваеми от хора. Интензивните ултразвукови вълни атакуват слуховата и нервната системи на птиците.

Устройството не пречи на работата на телевизори, радиостанции, електронни алармени системи, сензори за дим и огън и други електрически устройства.

Този тип уреди се използват за защита на балкони, тераси или малки зони до 100кв.м. Уреда против гълъби и други птици има ограничено действие ако в зоната на защита или в близост до нея има наличие на храна за птиците.

Визуални плашила за гълъби и други птици

Визуални плашила против птици - най-често те са макети на хищни птици, холограмни ленти, хвърчила и др. Визуалните методи против птици не са особено ефективни за градски гълъби.

Те са най-ефективни при диви птици като косове, дроздове, скорци диви гълъби, врабчета.Разбира се не са изключение и случаите, в които гълъби бягат от макет на гарга поставен на балкона.

Самозалепващите се стикери под формата на силуети на хищни птици се проявяват против блъскане на птици в стъкла и прозорци.Случва се често птиците не виждат стъклата и се блъскат в тях. Стикера предпазва птиците като ги кара да забележат силуета на хищна птица залепен върху стъклото.

Плашила за птици на земеделски култури

Този тип плашила се използват за големи открити площи.Те симулират хищна птица ястреб в полет. Плашилото за птици представлява хвърчило, което е закрепено към прът с дължина 6 метра. Хвърчилото се задвижва от полъха на вятъра и симулира естествени движения на хищна птица, което прави привикването на птиците с плашилото не възможно.

Газово оръдие против птици

Най успешният метод за защита от птици на земеделски култури. Газовото оръдие възпроизвежда експлозии (гърмежи които плашат птиците). Газовите оръдия се захранват от газова бутилка с пропан бутан и могат да се настройват да издават гърмежи на различни интервали от време. Оръдията против птици се използват само на полета и големи открити площи и никога в градски условия.

 

Назад към всички новини