Всичко за осите и техните гнезда

Осите са жилещи насекоми, които са активни през пролетно летните месеци. В световен мащаб съществуват на 5000 вида оси, всъщност осите са толкова много видове, че трудно да бъдат събрани и описани.

В България се срещат няколко вида оси европейски оси, обикновени оси, растителни оси, листни оси, плодови и хартиени оси най-разпространен и масов вид е европейска оса или известна още като (германска оса).

Видове оси в България

Съществуват 30 000 вида, но най разпространените от тях са: 

  • жилещите – те са най-опасни за хората, които страдат от алергии от жилещи насекоми;
  • обикновена оса – тя спада в групата на най-агресивните насекоми, тъй като може да атакува без основателна причина. Цветът й е жълт с черни райета, храни се с нектар, а ларвите си с насекоми, среща се почти навсякъде на българската територия. Вредата, която нанасят, е предимно от ухапване;
  • германска оса – външният й вид, наподобява този на обикновената, силно социални са, стремят се да живеят близо до хората и строят мащабни осарници, изхранват се с цветен прашец, а ларвите си изхранват с насекоми;
  • хартиена – тя спада в групата на осите, непроявяващи агресия без повод, социална е и гради колонии, докато живее на касти, изхранва себе си и семейството си с гъсеници;
  • растителна оса – тя се смята за вредител, тъй като напада растенията, за да може да снесе яйцата си в срязаната от нея част на стъблото, голяма част от растителните оси нямат жило и размерът й е дребен, спрямо другите видове оси;
  • паразитоидни – наименуват се по този начин, поради факта, че убиват своя приемник, причислени са към групата на полезните насекоми, защото се справят успешно с вредителите по растенията. Биват пускани, в близък обсег до засегнати насаждения от даден вредител;
  • плодови – те спадат към групата на паразитите по растенията, при излюпване на техните яйца, унищожават младите плодове на растението, в което са ги положили, хранят се с нектар и цветен прашец.

Как изглеждат осите:

Обичайно осите са жълто черни.Природата се е погрижила да оцвети осните насекоми в предупреждаващи цветове.Осите имат твърда хетеинова обвивка, която е като броня.Осите имат дълго и овално тяло с шест крака и мощни и маневрени криле.

 Видове оси

Къде живеят осите:

Осите са близки спътници на човека обикновено живеят в близост до източниците си на храна. Правят своите гнезда в близост до контейнери за смет, покриви, тавани, стълбове, дупки в земята, тъмни и хладни места, под керемиди, под покривни пространства, храсти и др.

Оса върху кошер

С какво се хранят осите:

Осите се хранят с сладък сок от растения, човешка храна, сладкиши, сладки газирани напитки, сокове.Осите събират месо и унищожават други насекоми за да съберат храна, с която да нахранят ларвите си те са на строга протеинова диета.

интересни факти за осите

Ужилвания от оси:

Осите имат лоша репутация заради техните ужилвания, които може да бъдат много опасни и болезнени заради отровата, която инжектират при ужилване особено при алергични хора.Важно е да знаем, че осите са изключително агресивни при опити да ги прогоним от места, на които не желаем да бъдат могат да жилят много пъти за разлика от пчелите например.

Какво да направим за да не ни ужили оса:

Осите се привличат от почти всички видове храни особено сладки и месо помнете оста е хищно насекомо. Когато сте на открито не оставяйте сладки напитки и храна за дълго на открито това привлича осите и увеличава шанса да ви ужилят.

Когато оса лети около вас не се опитвайте да я прогоните с махане резки движения това няма да я прогони а само ще я раздразни отдалечете се максимално най бързо от осата.

Ярките цветове на дрехите също привличат осите винаги имайте това в предвид когато излизате на разходка на места на които е възможно да имате близка среща с осите.

Какво да направя ако ме ужили оса:

Ужилването от оса е много неприятно и болезнено обикновено причинява локално раздразване и подуване около мястото на ужилване, това състояние преминава в рамките на няколко часа.

Ужилването от оса може да бъде и опасно за алергични хора към отровата на осата, ужилването може да причини анафилактичен шок, които е опасен когато не вземете адекватни мерки.

Ако сте ужилен от оса и имате остро не разположение веднага се свържете с вашият лекар или спешна помощ.

Борба с оси:

Борбата с оси е по различна от борбата с други летящи насекоми. Осите живеят в гнезда, които са построени в близост до местата за хранене, когато казваме в близост може да се разбира радиус от няколко километра. За да унищожите трайно колония от оси трябва да намерите и унищожите гнездото им!Първото, което трябва да направите е да локализирате гнездото.

Как да намеря гнездото на осите? Може да наблюдавате прелитащите насекоми и да видите къде осите влизат и излизат това може да да са различни места като покриви, земни дупки, градини постройки като и много други.Възможно е и осите да са случайно преминаващи или да няма гнездо във вашият имот.

Както казахме най-добре е да откриете гнездото и да го унищожите ако броя на осите е видимо голям и мислите, че няма да може да се справите сами е необходимо да се свържете с професионална фирма.

Ако проблема е сравнително малък може да използвате препарати против оси, които представлява специален спрей под налягане със супер силни активни вещества, които унищожават осите моментално.Препаратите за оси трябва да парализират осите мигновено още в полет идеята е да не могат да стигнат до вас и да ви ужилят.

Този вид препарати против оси имат обсег на действие на струята от 4-6 метра това е така за да може да стоите на безопасно разстояние от гнездото на осите.

Не всички препарати са с това действие!

Има препарати, които биха унищожили осите но с много по бавно действие, това ви поставя в риск от нападение и ужилване от оси тъй като осите излизат от гнездото си за да го защитят когато усетят опасност каквато е препарата.

След унищожаването на осите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да премахнете гнездото (ако е възможно).Премахването трябва да бъде направено, чрез шпакла или нож, поставете гнездото в плик или чувал за еднократна употреба след което го изхвърлете в контейнера за смет.

Капани за оси:

Може да изпозвате и готови капани за оси или сами да си направите капани за оси. Капаните за оси са проектирани да улавят осите в специални конструкции от пластмаса като осите веднъж попаднали в капана не може да излезнат обратно.

Интересни факти за осите

Има различни интересни факти за осите, които както могат да оказват вреда, така могат да бъдат и полезни за света. Сред тях са:

  • мъртвите индивиди могат да жилят- те имат вроден инстинкт да жилят, дори след смъртта си, отровата, която носят в себе си, не се съдържа само в жилото им. Поради тази причина е препоръчително да не се докосват мъртви оси с голи ръце;
  • в гнездото съществуват различни типове насекоми – женски, мъжки, работнички. Най-важната е царицата;
  • през есента работничките подлежат на умиране;
  • хранят се с нектар- храната на насекомите е разнообразна и включва нектар, плодове или други насекоми. Единствено хартиената оса има различни навици при хранене, защото консумира мърша и мъртви насекоми;
  • привличат се не само от храна- екскрементите на листните въшки действат като техен атрактант;
  • отровата им съдържа феромон, който може да накара другите индивиди да станат по-агресивни, затова не се препоръчва борбата с тях и размахването на ръцете през тях;
  • те са полезни- те са естествени защитници срещу вредители, спомагат опрашването на цветовете и гарантират прехрана за много видове птици;
  • някои оси са дълги цели шест сантиметра, те принадлежат на рода Dalara. Мъжките в семейството имат големи челюсти, с които се самоотбраняват;
  • пренасят конкурентите си надалеч, когато застрашат прехраната им;
  • могат да пребивават навсякъде по света, но не и в Антарктида.

Какво ще стане ако не премахна гнездото на оси:

Обикновено в гнездото е майката, която снася и храни ларвите на осите.В зависимост от големината на гнездото и неговото место положение е вероятно да не унищожите чрез напръскване най важното а именно царица, която ще продължи да снася и развива нова популация на оси, като тогава усилията, които сте положили са напразни!

Как да унищожите гнездо на оси?

Осите се загнездват най-чесно на тераси, дворове, в къщи, заведения, магазини, складове или басейни. При атака от тези летящи насекоми е препоръчително да се предприемат навременни мерки. Домашните средства за унищожението им не винаги носят успех, затова е необходимо да се потърсят услугите на обучен дезинфектор. Степента на трудност за обработка на мястото се определя от положението на гнездото, като те обикновено гнездят топли и южни изложения.

Възможно да загнездят и в незапълнени дупки по стените и таванни помещения. В дворни и открити пространства, избират да гнездят под навеси, в помещения за въглища и дърва, във вътрешността на комини, барбекюта и камини. Могат да бъдат открити и във въздухопроводни пространства, като абсорбатори. Често се откриват и под керемидите на дадена къща, където навлизат в ламперията и създават гнездото си.

Унищожаването им е задължително, тъй като те се развиват бързо и могат да станат агресивни. Най-ефективният начин за справяне с тях е чрез избор на подходящи препарати, под формата на микрокапсули или димки, с които се третира гнездото.

Какви опасности има ако сами решите да унищожите сами:

Както стана ясно осите може да ви нажилят при опит да се справите сами!За да не случи това трябва да вземете предпазни мерки като:

Облечете дебели дрехи с дълъг ръкав не трябва да има открити части на тялото така при евентуално нападение на оси няма да ви нажилят!Осите нападат бързо и групирано в рамките на 15 секунди (защитават гнездото).

Винаги оставяйте път за бързо отдалечаване от гнездото. Ако гнездото е голямо и се намира на трудно достъпно място по добре се обърнете към обучени специалисти от професионална ДДД фирма риска, който ще поемете твърде голям! Сериозните фирми за борба с вредители разполагат със специализирано облекло и техника, с която ще се справят без проблеми с гнездото на оси.

Кога се правят обработки против оси:

Винаги избирате да пръскате гнездото на осите РАНО СУТРИН или КЪСНО ВЕЧЕР(когато всички оси са в гнездото).През деня осите са извън гнездото за да се хранят и събират храна за царицата и ларвите. Никога не пръскайте през деня обработката няма да обхване всички оси.

 

Ако не можеш да се справиш сам питай за оферта от професионална фирма за борба с оси ТУК!

Ако искаш да си купиш качествен препарат против оси виж нашите продукти по долу:

Качествени препарати против оси

 

Назад към всички новини