От какво бягат змиите? - Ефективни методи за прогонване

Много хора страдат от нашествие на змии, особено около горските и тревистите местности. Ето затова, в следващите редове ще научите за методите за борба със змиите.

Змиите са люспести, продълговати същества, които се плъзгат в двора ви, а понякога дори и в дома ви. Въпреки че първият ви инстинкт може да е да бягате в обратната посока, когато ги видите, има няколко предимства да ги задържите.

Змиите държат популациите на гризачи под контрол, като една змия може да изяде 3 до 4 мишки наведнъж. Те също се хранят и с  полевки, насекоми и дори риби. Все пак ще Ви представим няколко ефективни метода против змии и гущери, с които да ги държите далеч от дома си.

Какви уреди и препарати да използваме за защита от змии и влечуги

Кога излизат змиите ?

Змиите се срещат по-често, когато температурите са по-високи, обикновено през пролетта и през цялото лято. Те са най-активни в ранната сутрин и късния следобед, тъй като летните температури често са твърде горещи, за да могат да бъдат навън през най-горещите часове на деня.

Змийската активност се възстановява отново в края на лятото и началото на есента, преди да влязат в хибернация или брумация. Брумацията е по-често срещана там, където климатът е по-топъл, а снегът е по-малко вероятен.

Змиите всъщност не спят, а по-скоро телата им се приспособяват към по-ниските температури, забавяйки метаболизма си и ги прави по-малко активни. В топлите зимни дни, змиите понякога излизат на слънце, често изненадвайки нищо неподозиращи хора с присъствието си.

Няколко метода, с които да прогоните змиите от двора и да предовратите повторната им поява

Елиминирайте хранителните доставки

Змиите често се срещат в райони, където присъстват гризачи, тъй като това е един от основните им хранителни източници. Известно е също, че змиите ядат жаби, птици, полевки, насекоми и дори риби. Ако имате проблем с някое от тези животни, помислете първо как да се отървете от този проблем. След като източникът на храна бъде елиминиран, змиите ще продължат да търсят друг източник на храна.

Елиминирайте местата за скриване

Змиите предпочитат тъмни, влажни места и се знае, че живеят и се крият в  пукнатини и дупки. Елиминирането на тези скривалища може да помогне на възпирането на змиите да пребивават във вашия имот.

Внимателно проверете екстериора на вашия дом и вашия имот и поправете всички пукнатини или дупки, които намерите. Поправете всички повредени улуци, тръбопроводи и вентилационни канали. Поправете или заменете всички повредени  прозорци и врати. Змиите също ще се скрият в купчини дърва и купчини компости.

Ако е възможно, съхранявайте дървата за огрев в запечатани, заключващи се дървени кутии. Опитайте се да се отървете от всякакви купчини мулч от дървесни стърготини, купчини от слама, листа във вашия имот.

Променете вашето озеленяване

Ако вашият двор или градина са предразположени към змии, помислете дали да направите промени, които ще възпират тези вредители да влязат. Градината редовно трябва да бъде почиствана от всичко, което може да привлича змиите като отломки, дупки и високи треви и храсти.

Окосете добре тревата, за да премахнете скривалищата за змии. Помислете за инсталиране на ограда, устойчива на змии, изработена от стоманена мрежа, пластмасови листове или мрежа за улов.

Можете също така да използвате материали, които затрудняват змиите да се плъзгат като листа от холи, борови шишарки, яйчни черупки и чакъл. Можете също така да помислите за засаждане на растения, отблъскващи змии, които осигуряват естествено възпиращо средство. Някои често срещани примери включват невен, лимонова трева и пелин.

Използвайте естествени хищници

Лисиците и миещите мечки са хищници, които предпочитат да се хранят със  змии. Прасетата и котките също ще помогнат за справянето със змиите.

Димът отблъсква змиите

Змиите имат повишено обоняние и са свръхчувствителни към миризми и изпарения. Една миризма, която особено не харесват, е димът. Един метод за отблъскването им е да изкопаете яма, в която да запалите огън и да я оставите да пуши няколко дни - покриването на жаравата с мъх и листа може да ви даде най-добрия ефект.

От какво бягат змиите?

Нафталин: Нафталинът е често срещана съставка за отблъскване на змии, намираща се в много търговски продукти. Той е един от най-често срещаните змийски репеленти. Миризмата на нафталин дразни змиите, без да им навреди. Поставете нафталинът в дупки, пукнатини или други области около вашия имот, където змиите може да се появят. Нафталинът се счита за силно токсичен, така че внимавайте,когато го използвате или го избягвайте, ако имате домашни любимци или деца в дома си.

Сяра: Прахообразната сяра е чудесен вариант за отблъскване на змии. Поставете прахообразна сяра около дома и имота си и след като змиите се преминат по нея, това ще раздразни кожата им и те няма да се върнат. Сярата излъчва силен мирис, така че помислете за носене на маска, която покрива носа и устата ви, когато я прилагате.

Масло от карамфил и канела: Маслото от карамфил и канела са ефективни змийски репеленти. Те трябва да се смесват заедно в бутилка със спрей и да се пръскат директно върху змии за максимален ефект. Внимавайте, тъй като змиите често ще бягат в обратна посока на спрея. Тази смес може да се използва и на закрито.

Чесън и лук: Сулфоновата киселина в чесъна и лука (същият химикал, който ни кара да плачем, когато нарязваме лука) отблъсква змиите. Смесете ги с каменна сол и ги поръсете около дома и двора си за ефективност. Можете също да влеете чесън във всяко етерично масло и да ги нанесете в мазетата, зад тръбите на парното и други труднодостъпни места.

Амоняк: Змиите не харесват миризмата на амоняк, така че един вариант е да го пръскате около всички засегнати райони. Друг вариант е да накиснете килим в амоняк и да го поставите в незапечатана торба в близост до всякакви райони, обитавани от змии, за да ги възпирате.

Оцет: Оцетът е ефективен при отблъскване на змии в близост до водни тела, включително басейни. Изсипете бял оцет около периметъра на всяко водно тяло за естествен змийски репелент.

Използване на препарати против змии

Освен гореописаните натурални репеленти, може да се доверите на вече изпитани препарати против змии, които са специално създадени, за да ги държат надалеч от вашия дом. Те могат да бъдат прахове против змии, течности против змии и гранули против змии. Може да изберете с кои да третирате площта, в зависимост от това какъв вид е площта и как предпочитате да я третирате. Вижте повече подробности за третирането с препарати против змии в статията Препарати против змии.

Използване на уреди против змии

Тъй като змиите са чувствителни към вибрации, електронните уреди за отблъскване на влечуги са също доста ефективни. Тези уреди се поставят в почвата и излъчват вибрации, които са неприятни за змиите и ги прогонват от района. За да бъде възможно най-ефективно използването на тези устройства трябва да се спазват определени стъпки при използването им. Вижте повече за това в статията Уреди против змии.

Комбинация от уред и препарат за най-голяма ефективност

За да сте сигурни, че ще прогоните напълно нашествието на змиите във Вашия имот, заложете на безкомпромисната комбинация от уред и препарат.  Така ще си осигурите сигурност и спокойствие и ще може да разчитате на силното въздействие на тези два метода.

При употребата на препарат или уред против влечуги, или при комбинацията и от двете, Ви съветваме винаги да четете упътването преди да приложите, който и да е от споменатите методи. При покупка от нашия онлайн магазин над 50лв. може да се възползвате от безплатна доставка. Свържете се с нас при нужда от консултация на телефон: 0899 308 921.

КУПИ УРЕДИ И ПРЕПАРАТИ ПРОТИВ ЗМИИ

Назад към всички новини