Любопитни факти за котката

Котката - описание, произход, роднини и навици.

Започваме с думите на Киплинг: “Но най-диво от всички диви животни беше Котката. Тя ходеше-бродеше, където си ще и където и да идеше й беше добре“. Най-самостоятелна и неподдаваща се на команди, е заслужилата с хиляди години звание на свободомислещ бунтар и индивидуалист - нашата котка.

Факт е, че нито един цирк в света не може да се похвали с дресура на домашно коте, за разлика от най-едрия роднина в семейството - тигъра и непосредствено следващият го по големина, титулуван като Цар на животните -Лъва.

Въпреки това, писана живее хиляди години заедно с човека по строго определени и не променящи се с времето правила и го радва с присъствието си.

Интересни факти за котката

История и вид

Felis silvestris catus, както е латинското наименование на нашата приятелка, е бозайник от разред Хищници, семейство Котки, и е подвид на дивата котка. Най- безкомпромисният хищник от всички бозайници. За разлика от семейство Кучета, които са всеядни, малката чаровница е в състояние да убие или изяде представители на няколко хиляди други животински вида. Пряко отговорна или в престъпно съдействие е за изчезването на много животински видове.

За това действие свидетелстват много разкази на собственици на вили или къщи с градина - обичай е пред входа на къщата да се нареждат убити, но недокоснати мъртви птици, бозайници и насекоми, явно престиж и очакване на заслужена награда от пухкавия ни любимец. Това принуждава правителството на Австралия да издаде през 2015 година разпореждане за унищожаването на няколко милиона улични котки, обявени за отговорни за унищожаването на много редки животни.

Решение, посрещнато с възмущение от целия цивилизован свят. Като по-големите батковци и каки от семейството, домашната котка атакува жертвата отзад като пречупва гръбначния стълб и прерязва гръбначния мозък. Ако ви звучи отблъскващо, трябва да знаете, че тези навици на убиец са спасили човечеството от глад, унищожавайки огромен брой гризачи, както и са ограничили действието на много пандемии, намалили с по една четвърт човешката популация.

Всеизвестен факт е, че в древен Египет убийството на котка се е наказвало със смърт а много котки са мумифицирани, досущ най-висшестоящите хора.

Произход и навици на котките

Ползи от котките

Говори се, че този мил и пухкав приятел, който ви доставя уют, намалява стреса чрез мъркането си, което пък от своя страна намалява нивото на холестерол в кръвта и снижава риска от инфаркт. Друга, немаловажна полза е, че котките ни пазят от гризачи. В интернет са изписани хиляди статии с ползите от това да съжителстваш с котка, но ние ще ги изброим набързо за вас:

Котките засилват имунната ни система
Намаляват опасността от образуване на алергии
Помагат за избягване на детска астма
Редуцират кръвното налягане
Намаляват стреса
Успокояват нервите
Подобряват настроението, като предпазват от депресия
Намаляват чувството на самота

Всичко това може и да са хипотези, но трябва да признаем, че донякъде звучат доста логично. Въпреки всички тези ползи, обаче, няма как да отречем факта, че проблем с бездомни котки има. В статията ни Как да се предпазим от бездомните котки / Как да прогоним бездомните котки, сме разгледали този проблем по-отблизо.

Назад към всички новини