Къртици

Как да се отървем от къртиците?

Къртицата се отличава със заострена муцуна, несъразмерно големи предни крайници с внушителни и много здрави нокти и къса, безкосместа опашка. Къртиците порастват до 17-18 см дължина и имат къса сивкава козина.

Тъй като почти целият живот на къртицата минава под земята, очите и ушите й са малки и скрити под козината. Женските къртици раждат между три и пет малки през пролетта.

Какво трябва да знаем за защитата от къртици

Трупат храна за зимата

Менюто на къртиците включва основно червеи, мравки, бръмбари и други членестоноги, населяващи почвата. Понякога се разнообразяват със семена и с надземните части на зеленчуците. Когато подготвят солидните си хранителни запаси за зимата, прибягват и до грудките, корените и луковиците на градинските растения.

Къртиците съсипват насажденията в градината светкавично!

Всеки, който се е сблъсквал с къртици знае, че тези вредители причиняват големи поразии с множеството си ровове в градини, ниви, дворове, ливади. Освен това къртиците са активни през цялата година.

Къртиците имат таланта да изкопават сложни подземни тунели и лабиринти, които на места са плитки, а на други – по-дълбоки. Освен това развиват завидна скорост - в състояние са да направят ров с дължина от 6 метра само за за около един час!

По - плитките тунели, обикновено се използват от вредителите за хранене. По-дълбоките тунели са със средна дълбочина от 25 см и са предназначени основно за необезпокояваното подземно придвижване на къртицата.

Ефективни методи за борба с къртици

Трудни са за проследяване

Много стопани се заблуждават, че броят на изходите на дупките над земята е равен на броя на къртиците, които обитават почвата. Това обаче не е вярно. Една къртица може да използва няколко изхода за различни свои дейности. 10 декара площ съвсем спокойно могат да бъдат обитавани от 7 до 12 къртици едновременно. 

Имайте предвид, че ако до вашата земя в съседство има гориста местност, е възможно по-често да бъдете навестявани от къртици.

Проблемът със залавянето на къртиците е, че те често изоставят тунелите, които са изкопали. Това прави поставянето на капан на правилното място доста трудно.

Какво да изберем в борбата с къртици?

Добрата новина е, че в момента на пазара се предлага богат арсенал от методи за унищожаване и прогонване на къртици: 

  • Соларни електронни уреди за борба с подземни гризачи;
  • Натурални препарати за борба с къртици;
  • Комбинирани отрови за подземни гризачи;
  • Репеленти за отблъскване на къртици;
  • Механични капани за унищожаване на къртици и др.

Не забравяйте винаги да се консултирате с експерт, който да ви препоръча най-удачното решение за вашия конкретен случай.

КАЧЕСТВЕНИ УРЕДИ, КАПАНИ И ПРЕПАРАТИ ЗА БОРБА С КЪРТИЦИ И СЛЯПО КУЧЕ

 

Назад към всички новини