Какво трябва да знаем за къртиците?

Да опознаем отблизо къртиците

Къртиците са малки бозайници, които се срещат по целия свят. Те често са смятани за градински вредители, заради тунелите, които копаят. По този начин могат да навредят на озеленяването. Те притежават редица характеристики, които подпомагат техния уникален подземен начин на живот.

Какво трябва да знаем за подземните гризачи

Размер и характеристики

Тези животни имат заострена муцуна, малки очи и никакви видими уши.Мощните предни крайници на повечето видове се завъртат навън от тялото, като гребла, стърчащи от лодка. Големите им кръгли ръце са оградени със сензорни косми и имат широки нокти, подобни на лопата за копаене.

Къртите не са слепи, но виждат много слабо. Те могат да виждат само светлина и движение. Използват малко сензори за движение и се ориентират по мириса, който улавят с върха на носа си, за да намерят плячка или други къртици.

Средно, къртиците стигат до размер от 11,3 до 15,9 сантиметра. Техните опашки им добавят дължина от 2,5 до 4 см. Също така къртиците обикновено тежат от 72 до 128 грама.ю

Среда на живот

Къртиците се срещат на всеки континент, с изключение на Антарктида и Южна Америка. Наблюдават се около 42 вида къртици. Те живеят в тревни площи, градски райони, пясъчни дюни, смесена гора или всяка област, в която има почва, където могат да копаят тунели. Те са склонни да стоят далеч от райони с кисела почва и планински райони.

Къртиците използват тунели, за да се придвижват, но тунелите са нещо повече от подземни магистрали за тези животни. Къртите копаят специални камери в краищата на тунелите, които служат като спални и места за раждане. Понякога те живеят в продължение на няколко поколения в тези тунели, преди да се преместят.

Къртиците имат и тунелни тип “кухни”. Хранят се предимно земни червеи и ги поддържат живи, като хапят главите им и ги парализират, след което ги съхраняват в тези кухненски тунели. Интересен факт е, че преди да консумират земния червей, те ще премахнат мръсотията и почвата от телата им.

В каква среда живеят къртиците

Навици

Къртиците прекарват по-голямата част от живота си сами и под земята в тунелите си. Те са такива самотници че, всъщност от три до пет къртици на декар се считат за много.

Тези животни прекарват времето си, копаейки тунели и търсейки храна. Постоянният тунел обикновено е около 5 см в диаметър и от 20 до 30 см под повърхността, докато временните тунели обикновено са точно под повърхността на земята.

Диета

Погрешно се смята, че къртиците се ровят в градините, за да изядат корените на растенията. Те всъщност обичат земните червеи толкова много, че ядат почти колкото телесното си тегло от тях на ден. Например, къртица с тегло 80 г изяжда около 50 г земни червеи на ден. Те също така консумират и ларви на насекоми.

Потомство

По време на размножителния период мъжките разширяват своя тунел до повече територии, за да намерят женски, с които да се чифтосват. След като се размножи къртицата, тя създава сферична гнездова камера, облицована със сух растителен материал.

Женската къртица ражда от три до четири бебета наведнъж. На четири до пет седмици бебетата се отбиват и на 33 дни напускат гнездото. От пет до шест седмици малките къртици напускат напълно майка си и домашния тунел. Обикновено къртиците живеят около три години.

Как се размножават къртиците

Признаци, че имате къртица в двора си:

Някои собственици намират къртиците за полезни, тъй като се хранят с насекоми вредители и копаенето им помага за аериране на почвата. Въпреки това, мнозина смятат, че пораженията, причинени от къртиците на техните тревни площи, превишават всички ползи, които предоставят.

Признаците включват:

  • конусовидни могили от почва, като входовете са тихо запушени и не се виждат лесно;
  • неправилни пътеки/хребети на изтласкана почва широка, причинена от тунелиране;

А какви са методите за справяне с къртиците, прочетете тази статия. (линк към статия 2 – как да се справим с къртиците)

Ако смятате, че не можете да прогоните сами къртиците, свържете се с нас. Ние ще ви помогнем да се справите с къртиците по хуманен начин. Разгледайте продуктите, които предлагаме. 

КУПИ ЗАЩИТА ОТ КЪРТИЦИ СЕГА!

Назад към всички новини