Какво привлича къртиците в двора или градината Ви?

Защо къртиците се появяват в двора или градината Ви и как да защитите имуществото си?

Къртиците са малки животни, които се ровят в земята и за които много хора смятат, че са вид мишки или плъхове. Въпреки че къртиците и мишките донякъде си приличат, те са много различни същества.

Докато мишките са гризачи, къртиците са бозайници, които прекарват по-голямата част от живота си под земята, копаейки дупки.

Очите на къртиците са слабо развити, но за сметка на това те имат силно развито чувство за допир. Също така те имат много чувствителни муцуни и дълги нокти, а предните им крайници са като лопатки, които използват за прокопаване на тунели.

Кое най-много привлича къртици в нашият двор и градина

Вместо козината да е плоска и насочена към опашката, както при повечето бозайници, къртиците имат гъста козина, която стърчи право нагоре. Това предотвратява попадането на почва в козината им, когато се движат през тунелите.

Мъжките къртици обикновено са по-големи от женските, като повечето видове не надвишават 20 сантиметра дължина.

Къртиците са много ефективни копачи. Всъщност източните къртици  могат да изкопаят 160-метров ров само за една нощ. Противно на общоприетото схващане, тези бозайници не ядат корените на растенията и дърветата, въпреки че правят тунели около и под тях.

Всъщност те са насекомоядни и правят тунели, за да открият червеите и другите насекоми, които живеят в почвата около растенията.

В малки количества къртиците могат да бъдат полезни за озеленяването. Те спомагат за аерирането на почвата и за премахването на излишните популации от вредни насекоми. Когато обаче твърде много къртици засегнат озеленяването ви, е време да действате.

Какво привлича къртиците в двора ви?

Къртиците живеят през целия си живот в тунелите си, така че е по-вероятно да посещават места, които предлагат идеална среда за хранене, размножаване и заравяне. 

Ето три фактора на околната среда, които къртиците обичат:

1. Много насекоми

Къртиците ядат много буболечки. Всъщност, много видове изяждат дори до 100 % от телесното си тегло в насекоми всеки ден. Диетата им се състои от дъждовни червеи, бели личинки, бръмбари и ларви. Те изграждат укрепени дупки в местата, където тези насекоми са в изобилие.

2. Хладни температури

Противно на общоприетото схващане, къртиците не са активни само през нощта. Те се движат и хранят през целия ден и предпочитат влажна, хладна почва, която им помага да регулират температурата си.

3. Елементи на ландшафта

Основните пътища, които къртиците изграждат, обикновено следват определени елементи на ландшафта, като редици от огради, пътеки или други граници, създадени от човека. Те могат да се появят и по линия на жив плет или друга защитена зона. Тези бозайници се заравят и под храсти и дървета, за да открият насекомите, които живеят в кореновите им системи.

Където и да се установят, храната е основният мотив - поради това контролът върху източниците им на храна е един от най-ефективните начини за контрол на популациите на къртиците.

Къртиците изглежда притежават естествена проницателност и способност да усещат опасността, което превръща улавянето им в предизвикателство. Други практики за прогонване на къртици включват намаляване на обитаемостта на района и използване на репеленти. Освен това може да се използват различни капани, ултразвукови уреди и гранули, за да защитите градината или двора си.

Тук можете да се запознаете повече с продуктите, които предлагаме за защита от къртици, сляпо куче и други вредители.

Защита от къртици

Назад към всички новини