Какво представляват къртиците и от къде произлизат?

Любопитни факти за къртиците и техния живот

В тази статия ще ви запознаем с едни интересни животни, които често наричаме вредители – къртиците. Как можете да ги прогоните от градината си, можете да прочетете тук. Всеизвестен факт е, че те прекарват по-голямата част от живота си под земята, но въпреки това има интересни факти за начина им на живот. В статията ще научите най-общо какво представляват къртиците, как живеят те, как се хранят и откъде произлизат.

Откъде произлизат къртиците

Какво представляват къртиците?

Къртиците са насекомоядни животни, които прекарват по-голямата част от живота си под земята. Те имат цилиндрично тяло с къса опашка и къси прилепнали крайници. По тялото на къртицата козина почти липсва, а муцуната й наподобява свинска. При повечето видове няма външни уши, а очите им са малки и скрити в козината. Също така са характерни с особената си силна миризма.

Къртиците имат слабо зрение, но за сметка на това добре развити слух и допир. Муцуната и тялото са осеяни с хиляди микроскопични структури и сензорни косми, които служат за откриване и разграничаване на детайли от околната среда и плячката. Мощните предни крайници на повечето видове се завъртат навън от тялото, наподобявайки гребла, стърчащи от лодка.

Големите кръгли ръце са оградени със сензорни косми и имат широки нокти, подобни на лопата за копаене. Те също така функционират като гребла за плуване. Обикновено къртиците са активни през цялата година. Типичните представители излизат на повърхността, за да събират гнездови материали и да търсят вода по време на суша. Това, разбира се, се случва рядко.

Къртиците се хранят предимно със земни червеи, но консумират и други безгръбначни, от време на време дребни бозайници, сочни части от растения (корени, грудки, луковици), семена и гъби. Къртиците раждат веднъж годишно в гнездо на суха растителност, обикновено от три до пет млади. Бременността им продължава един месец.

Какво представляват къртиците?

Как се придвижват и изграждат тунели?

Повечето видове къртици изграждат временни тунели през почвата с предните си крайници, като използват движение подобно на плуващ човек. Тунелите им, съдържащи камери за съхранение и гнездене, са изкопани до 4-5 метра под земята.

Къртицата проправя тунела първо с предната част от тялото си – муцуната, след което се обръща, за да избута разхлабената почва и по този начин образува малка могила върху повърхността. Европейската къртица понякога изгражда огромна могила с до 750 кг. почва и тя също съдържа тунелни мрежи и камери за съхранение и гнездене.

Къртиците имат остро обоняние и маркират територията си с урина, съдържаща миризливи вещества, произведени от чифт ароматни жлези под кожата на долната част на корема.

Кои страни и райони обитават?

В Стария свят къртиците са обитавали територии от Европа на изток до Малайския полуостров, Тайван и Япония. И до днес те обитават предимно умерени райони, а в тропиците на Югоизточна Азия са ограничени до умерено планински местообитания.

Къртиците обитават влажни ливади, речни заливи, иглолистни и широколистни гори, крайбрежни пясъчни дюни, обработвани ниви и градини, блатисти райони, потоци, езера и реки. Могат да бъдат открити и на райони  с равнище до 4500 метра.

Кои са най-често срещаните видове?

Съществуват 17 рода къртици, които са класифицирани в три подсемейства Talpidae (ред Soricomorpha), което принадлежи към по-голяма група бозайници, наричани насекомоядни. Най-близките им живи роднини са Земеровкови (семейство Soricidae). Еволюционната история на къртиците се простира до:

Еоценовата епоха на Европа (преди 54,8 до 33,7 милиона години)
Олигоценовата епоха на Азия и средиземноморския регион
 (преди 33,7 до 23,8 милиона години)
късната Елигоценна епоха на Северна Америка (преди 28,5 до 23,8 милиона години)

Интересни и любопитни факти относно живота на къртиците

Най-малката къртица е Американската земеровкова къртица (Neurotrichus gibbsii), която тежи само от 7 до 11 грама и има тяло с дължина 3 до 4 см. Най-големият представител на къртиците е руският десман (Desmana moschata) или мускусен плъх от централна Евразия. Той тежи от 100 до 220 грама, има тяло 18 - 22 см. и опашка почти толкова дълга.

Деветте вида къртици от Стария свят (род Talpa) са най-типичните представители. Те тежат от 65 до 120 грама и имат тяло с дължина от 9 до 18 см и много къса опашка. Късата, плътна, кадифена козина лежи във всяка посока. Опашката с къса козина също е покрита с по-дълги чувствителни четинки.

Къртиците могат да причинят сериозни щети на двора и градината ви. Ако се нуждаете от професионална помощ и искате хуманно да отстраните вредителите, не се колебайте да се свържете с нас. 

 

Назад към всички новини