Какво да правим при ухапване от дървеници?

Помощ! Нахапаха ме дървеници! А сега накъде?

Дървениците са досадни насекоми, които се крият на меки, топли места като легла, дивани и дрехи. Тези вредители се хранят с домакините си през нощта, оставяйки малки следи от ухапване, които, макар и рядко опасни, трябва да бъдат лекувани веднага, за да се предотвратят нежелани симптоми и потенциални алергични реакции.

Съвсем нормално е всеки един от нас, след ухапване от дървеници да се запита пренасят ли дървениците опасни болести, както комарите. Ако това може да бъде някакво успокоение дървениците не пренасят опасни болест чрез техните ухапвания. Това е така защото дървениците имат различен начин на хранене за разлика от други видове паразити, като комари или бълхи например.

Ухапванията от дървеници са различно изявени при различни хора, обикновено подуванията и зачервяванията след ухапване на дървеница са следствие на алергична реакция, причинена от ухапването.Следователно по чувствителни или алергични хора ще имат по изявена реакция.

В тази статия ще се опитаме да ви дадем съвети и начини за справяне с ухапвания от дървениците. Нека направо да пристъпим към темата. В предишната ни статия „КЪДЕ ДА ОТКРИЕМ ДЪРВЕНИЦИТЕ? ИЛИ КЪДЕ СЕ КРИЯТ ДЪРВЕНИЦИТЕ? ви разказахме подробно къде се подвизават дървениците, в случай, че искате да проверите вариантите.

дървеници върху кожа

Как изглеждат ухапванията от дървеници?

  1. Проверете внимателно ухапванията. Обикновено приличат на други ухапвания от насекоми, включително от комари и бълхи. Включват повдигната, червеникава подутина или малки петна. Ухапванията от дървеници са много трудни за разграничаване от други и често дори клиничният лекар обикновено не може да ги диагностицира при преглед.

Въпреки това, дървениците имат уникален модел на ухапване – често се появяват в зиг-заг формация, но и в права линия, ако са ви ухапали сутрин.

Следи се появяват на открити участъци от тялото. Проучванията показват, че имат предпочитание да хапят кожата около клепачите и области като шията, лицето, стъпалата и ръцете. За разлика от ухапванията от комари, тези от дървеници не рядко се появяват на гърба, на коленете или в гънките на кожата.

Обикновено подутините или обривите се скриват в рамките на една до две седмици. Въпреки това, ако не сте изкоренили проблема чрез унищожаване на вредители, тогава това неприятно положение може да продължи. Затова е важно да се отървете от дървениците.

    2. Обърнете внимание кога се появяват ухапванията. 

Ухапванията от дървеници могат да имат дълъг инкубационен период. Видимите признаци (червена, сърбяща подутина) могат да се появят до 10 дни след като първоначално сте били ухапани.

    3. Проверете дома си за признаци на дървеници.

Започнете с мястото, където спите. Те са там, където са хората, за да могат да се „нахранят“. Разкриващ знак са червените петна по чаршафите.

Огледайте целия си матрак, включително облицовката и шевовете. Потърсете там дървеници, трупове и фекалии. Проверете още чаршафите, калъфките и възглавниците.

Много е трудно да се види и хване жива дървеница. Те са мънички, кафеникави насекоми, с широки, овални тела, и са много добри в укриването.

Кога се появяват и как да различите ухапванията от дървеници? 

Повечето ухапвания от креватните нашественици в началото не болят, но по-късно се превръщат в неприятни рани. За разлика от нападенията от бълхи, които са предимно около глезените, тези от дървеници са по всяка част от кожата, открита по време на сън. Друга разлика е, че нямат червено петно ​​в центъра, както пъпките при ухапванията от бълхи или комари.

Ако се събудите със сърбящи, зони с видим обрив, които не сте имали, когато сте легнали да спите, вероятно е да сте нападнати от тях. Други признаци включват:

  • тъмни или ръждиви петна от екскременти;
  • фекални петна от вредители, черупки от яйца или отпаднали кожи.

пъпки и белези след ухапване от дървеници

Най-често срещани симптоми при ухапвания от дървеница:

Както става ясно от снимките по-горер основните симптоми са зачервявания и леки подутини Най-силно изявен е сърбежщш, който задължително придружава тези неприятни ухапвания.

Защо сърбят толкова ухапванията от дървеници:

Няма данни ухапванията от дървеници да пренасят заболявания, както тези при комарите и бълхите. Но пък за сметка на това, при своето ухапване, дървеницата инжектира в кожата на човек огромен коктейл от алергени, които водят до подуване и сърбеж.

Какво да направите при ухапване от дървеници и как да се лекувате?

Посетете вашия лекар. Както написахме по-горе, има огромен шанс той да не забележи и да не може да установи, че наистина сте нахапани от дървеници. Независимо от това, може да се почувствате по-спокойни, ако той ви потвърди, че дървениците не представляват физическа заплаха за човека. Вашият лекар може да ви предпише локален кортикостероиден мехлем, който да помогне за облекчаване на сърбежа и възпалението. Ако поради някаква причина не можете да посетите или да се свържете с медицинско лице, може да използвате кремове и лосиони за успокояване на сърбежа от ухапванията. Този вид продукти са аналогични на препаратите, с които третираме ухапвания за комари. Може да използвате успокояващи кремове, които ще намерите във всяка аптека и след консултация с фармацевт.

За лечение на този тип проблеми и наличие на видимо ухапана зона:

  • измийте нападнатата зона със сапун и вода. Това ще помогне за предотвратяване на кожна инфекция и ще помогне за намаляване на сърбежа;
  • ако сърбят, нанесете кортикостероиден крем върху тях.

Инфекцията може да изисква антибиотик. Ако инфекцията е лека, вашият дерматолог може да препоръча антисептично лекарство против алергии и възпаления, което можете да закупите без рецепта. Някои хора може да се нуждаят от лечение с инжектиране на антихистамин, кортикостероид или епинефрин (адреналин) за тежка алергична реакция

Важно е да спрете ухапванията от дървеници щом ги забележите за първи път:

След като забележите следи от ухапвания на дървеници, трябва да проверите дома си за наличие на дървеници. Започнете от мястото, на което спите, дървениците обичат да се крият в матраци, рамки на легла, пружини, нощни шкафчета, лайсни. Това е така, защото те искат да бъдат в близост да хора, за да могат да се хранят с кръв. Ясен знак за наличие на дървеници е, ако има малки червени петънца върху чаршафите или матрака – това са следи от хранене.

Много е трудно да се види или хване жива дървеница. Възрастните дървеници са малки червеникаво-кафяви насекоми, имат широки тела с овална форма. Те са много добри в криенето. Въпреки това, намирането на възрастни дървеници е единственият начин да потвърдите, че именно дървеницата ви е ухапала. Тяхното нашествие може да бъде стресиращо. Опитайте се да не се притеснявате, защото това е често срещан и лечим проблем.

Ако сте на хотел, поискайте да сменят стаята Ви с друга.

Ако сте във вкъщи започнете борба с дървеници възможно най-бързо като изберете качествен препарат за дървеници.

И най-важното, не мислете и не отлагайте дълго унищожаването им, а действайте още днес.

Защити се от дървеници сега!

Назад към всички новини