Как да защитите градината или двора си от къртици?

Ще споделим с Вас няколко ефикасни методи за борба с къртиците.

Справянето с появата на къртици в градината или двора може да бъде истинско предизвикателство, тъй като тези бозайници често се връщат, ако условията са твърде благоприятни за тях и има достатъчно храна. Какви методи можете да приложите и как да използвате различните продукти за борба с къртиците, ще научите в следващите редове.

Ефективни решения за защита на двора от къртици

Смяна на местообитанието

На практика уплътняването на почвата или намаляването на влажността й може да намали обитаемостта на даден район от къртици. Друг метод е да се опитате да намалите хранителните запаси на къртиците и така да ги накарате да напуснат района.

За целта можете да използвате инсектициди за борба с насекоми и червеи. Преди да напуснат обаче, къртиците могат да увеличат копаенето в търсене на храна, като по този начин евентуално да увеличат и щетите върху тревните или градинските площи.

Белите личинки са източник на храна за къртиците, въпреки че дори в ливада без личинки може да ги привлече, ако има други източници на храна. При липса на други източници на храна борбата с гъсениците може да доведе до премахване на къртиците.

Не забравяйте винаги да спазвате всички предпазни мерки и ограничения, посочени в етикета на пестицида.

Репеленти против къртици

Репелентите или течните препарати за защита от къртици са ефективен метод, който обикновено е основан на различни етерични или друг вид ароматни масла, които могат да отблъснат къртиците от настоящето им местообитание. Когато използвате репелент, следвайте указанията и нормите за прилагане, посочени на етикета на опаковката.

Също така имайте предвид, че трябва да изсипете оказаната дозировка директно в тунела и за това е необходимо да разровите къртичината. След това заровете изхода на тунела, за да може да препаратът да действа възможно най-ефективно.

Екологични гранули за борба с къртици

Съществуват и напълно екологични варианти за прогонване на къртиците. Гранулите Bio Love например са направени с иновативна формула от етерични масла, като отблъскват подземните вредители по ефективен и щадящ растенията и животните начин. Въпреки че не се разтварят във вода, гранулите намаляват ефективността си след дъжд, затова е добре да приложите отново продукта след валеж.

Димки за борба с къртици

Димките са метод, който можете да използвате за прогонване на къртици, както и за да идентифицирате тяхната дейност. За целта трябва да заровите запалената димка в тунела и да заравните всички купчини пръст. Наблюдавайте района в продължение на две седмици, за да установите дали вредителят не се е върнал обратно.

Токсиканти

Обикновено отровните примамки са подходящи за борба с всякакви видове подземни гризачи и бозайници. Те съдържат атраканти, които привличат гризачите и ги стимулират да се нахранят. Залагането на примамката се прави в най-прясно изкопаната дупка и различни пролуки, като след като се нахрани, гризачът е елиминиран до няколко дни.( Тъй като изпозването на отрови за къртици е забрнено този метод не се предлга)

Уред против къртици с ултразвукови вълни

Това са уреди във вид на колче, което се забива в земята, като най-важното е да бъде поставен на подходящото място. Ако уредът е соларен, не забравяйте, че трябва да бъде поставен там, където през деня ще бъде осветяван от слънцето.  Ултразвуковите вибрации, които се разпространяват през почвата карат вредителите да напуснат местообитанието си.

Капани за къртици

Въпреки че поставянето на капани може да е предизвикателство, тъй като трябва да бъдат правилно заложени, това е един от най-успешните и практични методи за избавяне от къртиците и отстраняване на щетите. На пазара се предлагат различни хуманни капани или такива, които изцяло елиминират вредителите.

Други домашни методи за справяне с къртиците

Всеки е чувал, че има различни домашни средства за борба с гризачи и къртици. На теория тези материали елиминират къртицата или поне я карат да напусне, но на практика това не винаги се случва. Ето защо е добре да заложите на вече изпитани от професионалистите методи.

Сред предлаганите материали са счупени бутилки, смляно стъкло, бръснарски ножчета, бодливи клони на рози, белина, различни петролни продукти и други.

Вижте повече за продуктите за борба с къртици, които предлагаме на страницата ни тук. Не се колебайте да се свържете с нас при нужда от консултация. Може да го направите на електронната ни поща [email protected], телефоните, оставени за контакт или през страницата ни тук.

Продуктите за борба с къртици

продуктите за борба с къртици

 

Назад към всички новини