Как да се справим с проблемите, които предизвикват кучетата

Кучетата нерядко предизвикват и проблеми, с които ще ви запознаем в следващите редове.

В предишната статия 4 факта за кучетата – произход и история  ви запознахме малко повече с произхода на кучетата, но както споделихме с вас, някои от кучетата и особено безпризорните крият проблеми. В тази статия ще се опитаме да ги разгледаме по-подробно.

Какви проблеми създават кучетата

Проблемите, които възникват по повод на кучетата могат да бъдат от:

а) Пасивно естество - четириногите ни приятели като гостоприемници и приносители на болести, паразити и инфекции. Въпреки високата си интелигентност, кучетата не могат сами да се ваксинират, обезпаразитят или измият след разходка. Задължени за това сме ние хората и отговорността пада изцяло върху нас.

Лошото тук е, че  бездомните кучета скитат на воля по улиците, и рядко биват обгрижвани от човешка ръка, което води до това често сами да решават проблемите си с глада и гнева.

1.  Бяс ( Rabies virus) e РНК вирусно заболяване, което води до 100% смъртност при заразените животни, а при хората, ако до няколко часа заразеният не се ваксинира с ваксина, води до мъчителна смърт, причинена от енцефалит (възпаление на главния мозък). Разпространява се чрез хапане или ослюнчване на открита рана. Важно е да отбележи, че няма градски бяс, има само горски бяс, който се разпространява чрез лисици, чакали, плъхове, катерици. До скоро чакалите бяха защитен вид в България и се срещаха само в Странджа.

В момента популацията им рязко се увеличава и ареалът им достига и надхвърля границите на Централна Европа в посока запад. Срещата с бездомни или дворни кучета може да доведе до заразяване. Симптомите са: висока степен на възбуда, безстрашна “ агресия”, в третата фаза е рапознаваема и пяната по муцуната на животните и хидрофобията (паническо отбягване на водата, с която животните смятат, че са се заразили).

Превантивни мерки, които трябва да се взимат е годишна ваксинация на всички домашни и бездомни кучета, както и прогонване на бездомните кучета, също и на тези с неясен собственик от района. За хуманни и изпитани начини и средства за безболезно и хуманно прогонване на кучета, можете да разгледате предлаганите от нас уреди, гелове и спрейове.

Как да се справим с проблемите предизвикани от кучета

2.  Кучешка тения - Тенията е вид плосък червей, който се разпространява чрез хищниците и чрез яйцата може да попадне в организма на човека, където паразитира основно в черния дроб или други вътрешни органи. Изключително трудна за лечение, кучешката тения се лекува с прилагане на оперативно лечение с химиотерапия и води до значителна загуба на трудоспособност, инвалидизиране и смърт.

Четириногите ни приятели могат да се заразят в парка или на разходка сред природата, където не е изключено да се натъкнат на яйца във фекалиите на селскостопански или диви заразени животни. Малките деца могат да се заразят при весела игра в тревата или на пясъчника в парка, любимо място за дефекация на бездомни кучета.

Поредната болест на мръсните ръце, за съжаление бележи ръст в България – през 2011та сме на първо място по заболеваемост в Европейския съюз.

Освен с актуално припомняне:” Мийте си ръцете!”, разпространението на кучешката тения може да се ограничи и от дехелментизацията (обезпаразитяването) на всички домашни кучета, както и на ловните.

3.  Глисти, кърлежи и бълхи - те също обичат всички кучета и четириногите са безсилни да се справят с тази обич. Това, което можем да ви посъветваме, ако наоколо обикалят безпризорни кучето и често нахлуват в имота ви, е да опитате да ги прогоните с кучегон. Това е ултразвуков уред, който излъчва сигнал, предизвикващ реакция у кучетата. Използва се освен за прогонване на агресивни кучета, така и за дресиране на домашния ви четириног приятел.

Как да се защитим от болести които кучетата пренасят

б)  Активно естество - можете да бъдете нападнати и ухапани от агресивни домашни кучета, разхождани без повод, и това е най-неприятното. Винаги трябва да бъдете нащрек, особено когато минавате покрай зона с бездомни кучета.

Истината е, че през годините големите градове успяха да се справят с голяма част от проблема с бездомните четириноги, като ги настаниха в приюти. За жалост обаче още има места, особено по селата, в които този проблем трудно би могъл да бъде напълно разрешен. Не е лош вариант да се запознаете по-отблизо със средствата за справяне с кучетата тук, за да се чувствате в безопасност.

КУПИ ЗАЩИТА ОТ КОТКИ И КУЧЕТА СЕГА!

Назад към всички новини