Как да се отървем от кърлежите завинаги / 9 ефективни методи за борба с кърлежите

Отървете се завинаги от досадните кърлежи в дома си и върху домашния си любимец

Ако искате да стоите далеч от тези досадни и на-вече опасни кърлежи, които обитават вашия имот, определено не сте сами. Кърлежите са малки насекоми, които оцеляват, като се закрепват към животни и консумират кръвта им. За щастие има много действия, които можете да предприемете, за да държите кърлежите далеч от вас и вашия двор. Продължете да четете, за да разберете как да се отървете завинаги от тях.

Как да се защитим от кърлежи

Подходящо облекло

Когато имате работа в район, който не сте сигурни, че е безопасен и дали не е заразен с кърлежи, задължително носете облекло, което да покрива максимално тялото ви. Когато планирате да се разхождате из гората или да прекарвате време в двора, носете дълги панталони, дълги чорапи, дълги ръкави и ботуши. Това създава бариера между кърлежите и кожата ви, което намалява вероятността те да се прикрепят към нея.

Разбира се, през лятото никак не е удобно, затова можете да пристъпите към вариант номер 2.

Спрей против кърлежи

Купете си отблъскващ спрей против кърлежи. Обикновено тези спрейове издържат часове и ви предпазват от нежеланите кърлежи. Затова напръскайте продукта по цялото тяло, преди да излезете навън, за да отблъснете ефективно нежелателите. Трябва да внимавате да не попадне в устата или очите ви, защото все пак съдържа химикали.

Спрей с етерично масло

Направете си спрей с етерично масло. Рецептата е следната: изсипете 1 чаша (235 ml) оцет в бутилка със спрей. Добавете в 10-15 капки етерично масло, отблъскващо кърлежи, като кедър, здравец или лавандула и разклатете бутилката. Напръскайте сместа по цялата си открита кожа и дрехи, преди да излезете навън.

Не пропускайте проверката

Проверете тялото и дрехите си, след като прекарате повече време навън. Ако намерите кърлеж по дрехите си, измийте ги с гореща вода, за да убиете всякакви кърлежи. Обърнете особено внимание на подмишниците, ушите, косата, корема и задната част на коленете, тъй като кърлежите често се прилепват към тези части на тялото.

Косете по-често

Косете тревата си редовно. Кърлежите гравитират към сенчести райони с висока трева. Препоръчително е да косите на всеки 2-3 седмици, особено през лятото.

Също така съхранявайте дървата си за огрев на слънчева светлина. Уверете се, че дървесината е разположена във възможно най-слънчевата зона, тъй като кърлежите предпочитат влажните, тъмните места.

Ефективни методи за предпазване от кърлежи

Диатомична пръст

Поръсете диатомична пръст върху вашата морава. Tя е естествен продукт, който съдържа вкаменели останки от диатоми, които представляват мънички водни организми. Поръсете малко в двора си, за да убиете кърлежите близо до дома си. Минусът на този продукт е, че след като завали трябва отново да приложите, за да има ефект.

Засадете подходящи растения

Засадете растения, които отблъскват кърлежите. Ако имате градина или малка площ за садене, опитайте да засадите няколко различни видове растения, например чесън или мента, които имат склонност да отблъскват кърлежите. Ето и списък с някои от растенията, които помагат в борбата с кърлежите:

  • розмарин
  • градински чай
  • лимонена трева
  • лавандула

 

Наемете ДДД професионалисти, които да ви помогнат в борбата с кърлежите

Наемете компания за борба с вредителите. Ако живеете някъде, където кърлежите наистина преобладават  или просто искате някой друг да се справи с проблема, обадете се на компания за борба с вредителите. Те могат да ви помогнат като обработят двора ви с подходяща техника и препарати.

Използвайте препарати за борба с кърлежите

В годините сме се убедили в ефикасността на този метод и сме подбрали най-добрите и ефективни препарати, които да ви помогнат да се избавите от кърлежите, които освен, че причиняват дискомфорт, са приносители и на опасни болести, сред които и лаймската болест.

ПРЕДПАЗИ СЕ ОТ КЪРЛЕЖИ

Назад към всички новини