Как да разпознаете появата на къртиците? (част1)

Научете интересни факти за живота на къртиците, как да идентифицирате появата им и дали те са вредни за Вашата градина или двор.

Какво представляват къртиците?

Къртиците представляват подземни гризачи, които обичат да се хранят с насекоми. Противно на повечето вярвания, тези животни не се хранят с растения. Техните подземни тунели обаче могат да съсипят градината и моравата ви и да осигурят лесен достъп до растенията ви за други гризачи.

Ако имате значително нашествие на къртици или други подобни вредители, това може да доведе до други по-сериозни проблеми. Обикновено къртиците обитават местности, където почвата е богата на органични вещества и съответно е обитавана и от различни видове насекоми и вредители. Присъствието им в необичайно голям брой може да се дължи на висока популация на почвени вредители. Затова то служи като индикатор, че не всичко с почвата е наред.

Интересни факти за живота на къртиците и вредат ли на нашият двор или градина >> Зашита от къртици

Как да разпознаете къртиците в двора или градината Ви?

Някои собственици на градини или дворове бъркат къртиците с други вредители като сляпото куче. Ето защо е добре да знаете какви са отличителните белези на животното, което искате да прогоните от собствеността си.

Къртиците са доста малки бозайници, дълги около 10-15см, които имат заострени безкосмести муцуни, малки очи и тела с форма на картоф. Малките им очи и ушни канали са скрити от козината, и нямат външни уши. Те имат големи и широки предни крайници във формата на лопатки. Задните им крака са по-тесни и имат тънки нокти.

Къртиците почти не се показват на повърхността на земята и тяхното движение в почвата наподобява „плуване“, тъй като буквално изгребват почвата с предните си крайници.

Тези животни предпочитат влажната и глинеста почва и ако ги наблюдавате, можете да установите, че са най-активни сутрин или вечер през пролетта или есента, като често започват да се придвижват повече след топъл дъжд.

Като цяло къртиците избягват тежките и сухи глинести почви. През пролетта, лятото и есента те изграждат обширни подземни проходи, които са по-плитки, а през зимата изграждат широки постоянни тунели. Гнездовите им кухини са разположени под земята и се свързват с дълбоките тунели.

С какво се хранят къртиците?

Тъй като къртиците се нуждаят от много енергия, те имат голям апетит.Ежедневно могат да изядат 70-80 % от теглото си. Активното им хранене е както през нощта, така и през деня, като това не зависи от сезона. Менюто им се състои предимно от зрели насекоми, ларви на охлюви, паяци, дребни гръбначни животни, дъждовни червеи и понякога малки количества растителност. Земните червеи и белите личинки са тяхната любима храна.

Как да установите, че имате къртици в двора или градината си?

Често хората бъркат къртиците и с полевките, които приличат по външен вид на мишки. За разлика от полевките, които се хранят предимно с растения, плодове и сочни корени, къртиците се хранят с насекоми и други вредители.

Тунелите на къртиците са на около поне десет сантиметра под земята, освен ако не търсят партньор на повърхността на почвата. Можете да проверите почвата и моравата си за наличие на техни тунели, които изглеждат като издигнати вулканообразни подутини на повърхността.

Често може да се забележи дейността на къртиците в полетата или в тревните площи като хребети от рохкава почва. Те използват изкопаните тунели, за да се придвижват и да търсят храна. Наличието на тези тунели не е сигурен знак, че са постоянно обитаеми - възможно е просто да бъдат използвани за придвижване и след това да бъдат изоставени. Когато на повърхността се появят гнездови кухини, наречени къртичини, е по-вероятно животните да обитават това място постоянно.

Размножаване на къртиците

Размножителният период на къртиците е в края на зимата или през пролетта, като бременността им продължава от четири до шест седмици. Обикновено те раждат един път за годината от две до пет малки. Макар че малките са безобидни, бързо се развиват. Само четири седмици след раждането напускат гнездото и започват да се грижат самостоятелно за себе си.

Вижте нашите препоръки за борба с къртиците тук.

Назад към всички новини