Дървояди - как да се защитим?

Дървоядите всъщност са ларви на дървесни бръмбари. Съществуват много видове дървояди, които се разпространяват в различни типове дървесина. Дървояда е малко насекомо, което снася яйца в пукнатините на дървесината.

Ларвите излюпени от тези яйца нанасят щетите, които обикновено сме свикнали да виждаме по мебели, паркет и други вещи от естествено дърво.Интересен факт, е че дупките от дървояди са в следствие на излизане на вредителя от дървото а не от следствие на навлизане в него.

Дървоядите са дърворазрушаващи насекоми с голям апетит към сухо дървесина от всякакъв тип. Веднъж на влезнали в паркета или мебелите от дърво те не спират докато не вземете мерки за тяхното унищожаване.

Първи признаци за наличие на дървояди:

Както при всички вредители и при дървояда, колкото по бързо установите наличие на дървояди и вземете мерки срещу тях толкова по лесно ще се справите с проблема. За какво трябва да следите при съмнение за дървояди.

1. Пресни изходни дупки от дървояди разпознават се сравнително лесно винаги около тях има финна трина в следствие от нагризаното дърво.Също следи от финна дървесна прах под и около дървени греди или мебели.

Дупки от дървояди, как изгелждат

2. Звуци от гризане комбинирани с дупки върху зоната от която чувате звуците. Винаги песните дупки от дървояд са изходни отвори с размер около 2мм ясно оформени, чисти с остри ръбове.

Дървояди и как разрушават дървото

3. Слабо или частично заразяване на паркет или ламперия. Следи от наличие на дупки, звуци или прах от нагризване по паркета означава, че трбва да вземете моментални мерки още докато дървояда не се е разпространил в цялата площ на дървената настилка.

Защита от дървояди на дървени подове и стени

4. Наличие на живи възрастни бръмбари(сечко). Те излизат от дървесината между месец Май и Октомври ( това е и най-подходящият период за борба с дървояди)

Буков сечко, дървояд

5. Унищожени възрастни бръмбари около засегнатата от дървояди зона. Това може да показва предишно или съществуващо заразяване с дървояди.

Как да унищожим дървояди в дома

6. Наличие на яйца на дървояди ( малко вероятно да го видите)

яйца от дървояди, начин на развитие

7. Видимо наличие на ларви на дървояд( това което нанася основните щети по дървото).Ларвите на дървоядите обикновено са кремообразно-бели и имат извита форма, но рядко се срещат.

Червей дървояд, как наяжда дървото

Ако имате някой от изброените проблеми означава, че може да сте станали жертва на дървояди и трябва да направите по щателна проверка на вашият дом. Може да проведете профилактични мероприятия с препарат против дървояди или изтребителни мероприятия с препарат против дървояди.

Борба с дървояди 

Как може сами да се справим с дървояди?. След като вече сте установили засегнатите от дървени части, вие може да използвате специални препарати, чрез които да проведете обработка против дървояди. Повечето препарати срещу дървояд са  водни разтвори, с които може да обработите засегнатите дървени части.

Обработката се извършва чрез напръскване с пръскачка, чрез намазване с четка (използва се само за мебели и малки площи), чрез инжектиране на разтвора директно в дупката на дървояда( използва се при финни и ценни предмети от дърво)

Целта на пръскането против дървояди е препарата да попие в дървесината, като убие ларвата и възрастното насекомо. Повечето препарати имат слаба миризма и може да използвате помещенията малко след обработката.

При обработка на покриви и импрегниране на дървесина на под покривни пространства е важно да знаете, че трябва да обработите всички греди и дъски внимателно.Важно е да знаете, че поради факта, че не може да обработите дъските и гредите от всички стани поради това, че те са монтирани и се препокриват по едни или друг начин вие ще трябва да повторите дори потретите пръскането против дървояди.

Целта на повтарянето на обработката е да се импрегнират гредите или дъските по хубаво разбира се всичко това зависи от степента на заразяване с дървояди колкото по голямо е то толкова повече трябва да пръскате с препарат против дървояди.Ако проблема е по сериозен и не може да се справите сами може да повикате Специализирана фирма за борба с дървояди.

Купи препарат против дървояди

Назад към всички новини