Уреди против мравки

Разберете какво представляват уредите за борба с мравки и как действат.

Сред редицата от методи за справяне с появата на мравките са и уредите. Те са едни от предпочитаните варианти заради хуманния подход и безвредното си действие както върху хората, така и върху домашните любимци. В следващите редове ще Ви разкажем повече за живота на мравките и как специализираните уреди им влияят.

Ефективни решения против мравки

Как мравките живеят и се разпространяват?

За да се справите напълно с проблема, е добре да познавате как протича начина на живот на тези насекоми и да разбере защо са се появили в дома Ви. Със сигурност появата им не е случайна, но нека започнем от същината на това как живеят и се хранят мравките.

Приблизително 12 000 вида мравки колонизират света, като само няколко видове  създават неудобство в домовете на хората. Мравките са социални насекоми, които живеят в големи групи, наречени колонии. Повечето колонии на мравки имат една кралица, с хиляди мравки работнички.

Единствената цел на мъжката мравка в живота е да се чифтосва с кралицата и да произвежда ларви. Една кралица мравка може да живее една година или повече и да произвежда милиони мравки потомство през това време.

Мравката може да повдигне 20 пъти телесното си тегло. Този вид насекоми търсят храна и водоизточници, маркирайки пътеките си, като използват ароматни химикали, за да насочат други мравки от колонията към добър източник на храна. След като видите мравки в дома си, има вероятност да има мравуняк наблизо.

Повечето мравки живеят на открито и просто намират лесна входна точка към вътрешността на дома, където храната и водата са в изобилие. Няколко вида, едни от които са дърводелските мравки, гнездят вътре в дървесината и могат да отслабят греди и дървени конструкции от тунелните си дейности.

В България най-често упоритият вид мравки са Фараоновите мравки. Веднъж намерили източник на храна, те трудно могат да бъдат отблъснати. Този вид мравки предпочита закритите пространства и може да достигне до различни етажи от жилищните блокове.

Те обичат да се промъкват през пролуки и цепнатини да обитават топли и влажни места, като устройват мравуняка си на безопасно и недостъпно за човека място. Може да намерите гнездата на Фараоновите мравки в мазета, тавани, складове и домове. Те намират най-привлекателния източник на храна и маркират пътека с феромони, която колонията да последва.

Как работят уредите против мравки?

Основно уредите против мравки работят като излъчват магнитни и ултразвукови вълни, като по този начин отблъскват вредителите. Тяхната ефективност зависи от плътността на насекомите в сградата и къде са поставени. В повечето случаи те са успешни и за борба с други вредители като гризачи и други. С тях може да се опазва от нашествия площи от няколко квадратни метра, като точният обсег е специфичен за всеки уред.

Предимства на уредите против мравки

Има няколко предимства на уредите против мравки пред препаратите, поради които много хора ги избират. Сред тях са:

  • Хуманно отблъскване на вредителите. Има много хора, които са природозащитници или просто не желаят да убиват вредителите. В такива случаи уредите са правилното решение за превенция от насекомите.
  • Безредни са за хората и животните. Следващото голямо предимство на уредите е, че те са абсолютно безвредни за деца, домашни любимци и хора от всякакви възрасти.
  • Не е необходимо пръскачка за нанасяне и няма следа от действието им.
  • Те защитават охраняемата площ от вредители денонощно и повечето от тях не се нуждаят от допълнителни консумативи.

Какви видове уреди против мравки има?

Основно уредите се делят на следните няколко вида според начина си на действие и поставяне:

Ултразвук против мравки

Уредите, които излъчват ултразвукови вълни, могат успешно да дезориентират мравките и да ги накарат да напуснат района на действие. Често гнездата на мравките са неоткриваеми, тъй като се намират на труднодостъпни места, но чрез използването на ултразвук можете успешно да ги прогоните по хуманен и екологичен начин. Тези видове електронни уреди се поставят в контакт, като не трябва да се поставят зад дивани, пердета и други видове препятствия, за да не се ограничи действието им. Очакваният ефект ще настъпи от 15 до 20 дни, като може да разчитате на него, докато устройството работи.

Електромагнит против мравки

Предимството на електромагнитните уреди е, че тяхното разпространение се случва чрез вече изградената електроинсталация на дома Ви. Така може да разчитате, че действието им няма да бъде повлияно от различни препятствия и мебели. В повечето случаи този вид уреди могат да бъдат прилагани и за други видове вредители като гризачите.

Комбинация от ултразвук и електромагнит против мравки

Съществуват и уреди, които съчетават излъчването на ултразвук и електромагнит и съответно са много по-ефективни от останалите. Препоръчително е уредите винаги да бъдат поставяни с лице към помещенията, за да могат да работят възможно най-добре. Първите действия на уреда може да забележите още до 3-тия ден, а максималният резултат ще бъде постигнат до две седмици.

Уред с механична вибрация против мравки и други вредители

Уредът с механична вибрация представяла алуминиево колче, което се забива в почвата и има широк периметър на въздействие. Във вътрешността на колчето има вибрационен мотор, който периодично излъчва механична вибрация, непоносима за мравките и гризачите в обсега на уреда. Този вид машини се захранват с батерии със средна продължителност на действие от 4 до 6 месеца. Вибрацията се разпространява чрез почвата, като колкото по-плътна е почвата, толкова по-силна е и вибрацията. Действието на му се забелязва до 2 седмици и продължава, докато уредът работи.

 Уреди за защита от мравки

При нас може да намерите всички уреди за борба с мравки и други вредители. Ние предлагаме на клиентите си само изпитана техника за справяне с нежеланите насекоми, гризачи, влечуги и птици. За по-силен ефект може да комбинирате уредите с препарати против мравки. Свържете се с нас, ако имате запитвания и нужда от насока на тел. 0879 400 500.

Назад към всички новини