Борба с комари в градината

" />

Пътят на комарите към вашият двор и градина (Борба с комари на открито)

Борба с комари в градината

Комарът е най-смъртоносното животно в света. Способността му да предава животозастрашаващи болести го прави сериозна заплаха за здравето и контролът му играе значителна роля в защитата на общественото здраве по света.

Тук логично възниква въпроса колко вида комари има в България? В България има над 20 вида различни комари а в световен мащаб те за над 3500 вида. Общото между всички тях, е че повечето се хранят с кръв!

Защита от комари в двора и градината

Комарите пренасят редица опасни заболявания!

Комарите пренасят, чрез своите ухапвания едни от най-опасните заболявания като жълта треска, денга, западнонилска треска и редица други. Както стана ясно комари в България има над 20 вида комари, които са готови да се хранят в вашата кръв, ухапванията от комари създават неприятни и сърбящи подутини.

Допълнителна екстра е досадното жужене и смущаване на съня особено през нощта. Колко пъти Ви се е налагало да провеждате среднощни битки комарите, следите от, които се виждат дълго време под формата на кървави петна на стената или тавана???

Колко дълго живеят комарите?

Мъжките комари умират бързо, след като си свършат репродуктивните функции.Мъжките комари не хапят и не се хранят с кръв те се хранят с плодов нектар и др. Това не може да се каже за женските комари те са основният виновник за всички ухапвания, които получаваме (само женските комари хапят и се хранят с кръв.

Живота на женският комар е доста по дълъг от този на мъжкия женските комари живеят до няколко седмици през това време те снасят минимум 2000 яйца, който в рамките на няколко седмици са готови да се хранят и размножават. Звучи ужасно но това е факт!


Най-благоприятното време за развитието на комарите е лятото комарите се чувстват добре при постоянни температури от 25 градуса и чести дъждове това е съвършената комбинация, която гарантира висока популация а от там и ухапвания от комари.

Локвите, които създават проливните дъждове са идеални за снасяне на на яйца от комарите застоялите води също са основна предпоставка за развитие на комари. Друг интересен факт, е че женските комари могат да преживеят дори и зимата скрити в мазата, изби и изобщо влажни и не много студени места по този начин твърдението, че студената и продължителна зима унищожава комарите е не оправдано.

Как да се предпазите от комари:

Борбата с комари е сложна и заради това е необходимо да се положат усилия за да се защитите надеждно. Първата защитна линия е поставяне на механична бариера, която възпира тяхното навлизане до нашите жилища поставянето на мрежи или комарници е абсолютно задължително, ако не искате комари в дома си!

Може да изберете подходящо осветление, което намалява привличането на комари (жълта светлина от специални крушки, която комарите не виждат както от обикновените крушки.

Носенето на дрехи, които покриват тялото Ви и намаляват голите места също е едно от най-ефективните решения при положение, че не използвате химични препарати против комари. Разбира се съществуват много други решения като репеленти против комари за индивидуална защита като:


Препарати против комари, с които може да третирате външните части, като двора и градината.

 

Ултразвукови устройства против комари те може да бъдат преносими (с батерии за лична защита) и стационарни за вътрешна употреба за защита на помещения.
Лампи против комари или така наречените инсектицидни лампи

Вашият избор зависи от това къде и как ще бъдете подложени на потенциални нападения от комари.

Как да се предпазим от комари >> Защита и превенция

Как да се отървем от комари в градината:

Важно е да се каже, че борбата с комари не трябва да бъде съсредоточена само върху възрастните насекоми а и върху техните яйца. Комарите винаги намират застояла вода, в която да снесат яйцата си!

Огледайте двора и градината за наличие на застояла вода обикновено, това са градински съдове, в които се е задържала дъждовна вода. Ако намерите такива или друг вид места с застояла вода се погрижете тя да бъде изхвърлена. Това е важно защото първите етапи от живота на комара се случват във водата и заради това основните усиля трябва да бъдат за намаляването на източниците на застояла вода.

Ако в зоната, в която живеете има басейни, езера, бавни реки, блата то тогава трябва да използвате ларвицидни препарати за обработка на застоялата вода:

Пръскането против комари в градината се извършва със специални препарати против комари то трябва да бъде системно до разрешаване на проблема с комарите.

!ВАЖНО!

Почти никога не може да говорим за 100% успеваемост в борбата с комарите по скоро за свеждане на популацията до поносими нива.

Вреди ли пръскането против комари на пчелите?

Не забравяйте, че пръскането против комари се извършва с инсектициди, които са вредни не само за комарите. Те могат да имат отрицателно въздействие върху полезни и опрашващи насекоми, като пчелите.

Поради тази причина, пръскането се извършва рано сутрин или вечер, когато активността на пчелите е по-малка, като се избягва опръскването на цветята. Това също е от практическо значение, тъй като повечето препарати за пръскане против комари са нестабилни при високи температури и губят свойствата си под въздействието на слънчева светлина.

Благодарение на това обаче домашните любимци и най-малките членове на семейството могат да използват градината само след няколко часа след пръскането.

Много хора съжаляват, че съвременната наука все още не е решила категорично проблема с комарите. Важно е да се знае, че комарите играят изключително важна роля в много еко системи.

Възрастните насекоми са храна за много птици и прилепи. Ларвите, плаващи във водата, могат да нахранят много риби, земноводни и да почистят стоящата вода. Не е известно как природата би реагирала на пълното изчезване на комарите от повърхността на Земята и дали временните ползи няма да предизвикат екологични бедствия.

Назад към всички новини