Мухите

В световен мащаб има над 120 000 вида мухи. Много от тях се смятат за вредители, защото представляват риск за здравето на хората, домашните любимци и добитъка. Мухите могат да заразят вашия дом или бизнес и да разпространяват болести като Салмонела и Е. coli. Няколко вида могат дори да хапят хора и животни.

Какво трябва да знаем за мухите

Как да спрем мухите

Спирането на навлизането на мухите в имота ви никога не е лесно. Ако проблемът с мухите се остави не контролиран, той има потенциал да се превърне в сериозно заразяване с мухи а от там и сериозни проблеми за здравето на човек.

Повечето видове мухи летят и могат да се развият от яйца до възрастни само за седем дни. Има прости начини, по които можете да идентифицирате признаците на висока плътност на мухи и предварително да вземете мерки за тяхното възпиране.

Необходимостта от контрол на мухите в обекти от хранително вкусовата промишленост е 100% задължителна и необходима.

Кои са основните видове мухи с които си имаме работа:

Разбира се това е домашната муха ( Musca domestica ) широко разпространена в цяла България.Домашните мухи са основни носители на болести и могат да се разпространят във всички видове помещения на дома ви, хотела, офиса или производството.

Те са привличат от всички видове храни, включително храна за хора, храни за домашни любимци, храна за животни, отпадъци от храна и дори изпражнения.

Наличието на възрастни мухи обикновено е най-честият признак на дейност и потенциален проблем. Ларвите на мухите също могат да се видят, при различни обстоятелства и обекти с различна дейност.

Ключови факти за домашните мухи

Възрастно насекомо е 5-8 мм дължина.
Сив гръден кош с 4 тесни ивици.
Буфер или жълто коремче.
Покрити с малки косми, които служат като вкусови органи.
Комплексните очи с хиляди лещи позволяват широко зрително поле.
Ларвата на домашната муха е бяла и се стеснява до точка в главата. В задния край има 2 спирални "петна", без крака и 12 мм дължина

Конската муха се разглежда също като често срещан вредител, но само в близост до места, на които се отглеждат животни.Конските мухи са особен вредител за добитъка. Безпомощни ухапвания от женските мухи могат да доведат до намалено наддаване на тегло при някои видове животни.

Мъжките конски мухи са предимно поленови и се хранят с нектар от цветя и растения те са най-активни през дена на дневна светлина. Ухапвания от конски мухи могат да бъдат много болезнени и за хората. Те имат части от устата, които работят като миниатюрни ножове, които използват, за да отстранят кожата с леко движение.

Как да се защитим от мухите

Ключови факти за конските мухи

Възрастните могат да бъдат с дължина до 25 мм.
Черно до тъмно кафяво на цвят със зелени или черни очи.
Ухапванията от конски мухи могат да бъдат много болезнени и за хората

Как да се защитите от мухите

Защитата от летящи насекоми е трудна и не лесна задача. Съществуват редица методи и средства за контрол на мухите които включват химични и механични методи за защита от мухи.

Химичният метод е вариант при, който се използват специални препарати за мухи те наистина са специални, тъй като съдържат различни хранителни атрактанти и феромони за да може да привлекат мухите върху обработената площ.Препарата за мухи съдържа и активно вещество това е отровата която унищожава мухите.

Как мухите се унищожават от препарата?.След като мухата кацне привлечена от атрактантите върху предварително обработената зона, тя започва да се храни, като плюе стомашен сок, който разгражда в случая атрактанта и активното вещество на препарата, след което го всмуква през хобота си!.Резултата е фатален за нея!.Важно е да кажем, че препаратите за мухи са предимно за външна употреба и много рядко се използват за вътрешни обработки против мухи.

От механичните средства най-добрият вариант за борба с мухите остава добре затворените врати и прозорци или такива с поставена мрежа за мухи. Не са редки случаите, когато въпреки поставените мрежи има наличие на мухи(тогава може да използвате и препарати против мухи за бариерно външно третиране).

Други механични методи са инсектицидните лампи масово използвани уреди за борба с мухи, които привличат мухите с ултравиолетова светлина и ги унищожават по два начина според вида инсектицидна лампа, които сте избрали.

1. Инсектицидна лмапа със високо волтова решетка

2. Инсектицидна лампа с леплива плоскост

3. Капани за мухи

Винаги избирайте лампите на база площ на покритие лампите имат различни мощности и са предназначени за различни по големина и вид помещения.

Има някои практични, безкомпромисни решения, които можете да направите, за да помогнете за възпирането на домашните мухи, ако имате малък проблем във вашия дом или двор. Това може да бъде толкова просто, колкото извършването на почистване в районите, където домашните мухи се размножават, за да премахнат възможността за развитието на яйца.

В повечето случай ставаме жертва на случайно прелитащи мухи без нашият дом, производство или офис да е замърсен или да има места за развитие на мухи.

КУПИ ПРОДУКТИ ЗА БОРБА С МУХИ

Назад към всички новини