Как работят уредите против гризачи/ Проведено изследване

Ултразвукови уреди против мишки и плъхове- начини на действие и ефктивност

Изследването, описано по-долу, показва поведението на гризачи, засегнати от ултразвуков уред за вредители. Това, което учените целят да получат като информация е дали гризачите ще могат да се хранят при такива условия и да привикнат към устройството. 

Експериментът се провежда на два етапа - на първия етап те планират да разкрият реакцията на гризачите към уреда, активиран за първи път. На втория етап учените наблюдават поведението на гризачите, изложени на ултразвуковия уред за дълъг период от време.

В първия експеримент типичните домашни мишки са поставени в аквариум с любимата си храна, зърнени култури и ултразвуков осцилатор, насочен към хранилката. Мишките не са получавали храна от доста време, така че да са достатъчно гладни, за да се хвърлят веднага върху храната. 

Щом гризачите започват да се хранят, електронният отблъскващ вредители уред, се  включва. В началото гладните мишки консумират храната и нищо не ги притеснява. С включването на устройството става ясно, че мишките усещат неговото въздействие.

Колко ефективни са уредите срещу мишки, плъхове и гризачи и как работят те?

Мишките спират да се хранят и се опитват да преценят ситуацията и след няколко секунди напускат зоната на максимално въздействие. Междувременно те нямат достатъчно време да задоволят глада си и поради тази причина правят опит да се върнат в хранилката.

Ултразвуковото излъчване обаче се оказва по-силно от инстинкта им за оцеляване и мишките се оттеглят. Накрая се преместват в ъгъла далеч от репелера на гризачи и остават там.

По време на втория експеримент мишките са изложени на ултразвуковия уред за дълъг период от време. Този път аквариумът с мишките е разделен с картон на две части. Първата част е обособена за живот на гризачите, с купа за пиене и подслон, предпазващ от излагане на уреда. Втората част на аквариума съдържа купичка с храна и устройство пред нея. Експериментът продължава 10 дни, като устройството е  включено за 4-5 часа. След това изследователите правят пауза, за да оставят мишките да се успокоят и да се хранят, без да се смущават.

В първите дни на експеримента гризачите се опитват да стигнат до хранилката, дори когато е включен вредителят. Веднъж засегнати от ултразвуково излъчване, те се оттеглят. Такива опити се правят многократно, но впоследствие се наблюдават все по-малко. Мишките си създават навик да се хранят във времето, когато устройството за борба с вредителите е изключено.

Как работят уредите против мишки и плъхове

Експериментът показа, че е по-лесно мишките да понасят глада, а не да бъдат изложени отново на ултразвуковото устройство. В последния ден от експеримента учените решават да проверят дали мишките могат да привикнат към ултразвука и прибягват до трик. Устройството работи, както обикновено, 5 часа, докато мишките остават в импровизирания си подслон в лявата част на аквариума. Тогава устройството за борба с вредителите е включено.

По това време мишките стават изключително гладни, тъй като пет часа без храна за гризачи е твърде много и може да се сравни с няколко дни без храна за хората. Една приключенска мишка си проправя път към хранилката, за да яде. В този момент устройството отново се включва.

Прави впечатление, че в продължение на десет дни мишките свикват да живеят близо до устройството и си създават навик да се хранят по времето, когато устройството е изключено. Поради тази причина задействането на устройството ги поставя в трудно положение, нещо, от което се нуждаят изследователите.

Така те имат шанс да разберат дали по време на експеримента гризачите са свикнали със сигнала на уреда достатъчно, за да издържат на неговото въздействие. Когато е изключен, гладната мишка се храниудобно от хранилката. Веднага след като устройството е включено, мишката спира да яде и напуска зоната на покритието на устройството. 

Какво трябва да знаем когато разполагаме уред срещу мишки и плъхове

Между другото, по време на експеримента е направено интересно наблюдение. През нощта, когато устройството е изключено, мишките влачат парчета от картон от приюта си, разположен в лявата част на аквариума, в дясната част и ги натрупват върху репелера, опитвайки се да покрият устройството. Това е още едно доказателство за интелигентността на мишките, дори когато въпросът засяга обикновените домашни гризачи.

Поради тази причина ще бъде интелигентен ход да инсталирате няколко ултразвукови отблъскващи уреди за мишки, преди тези същества да нахлуят в къщата Ви.

Тази мярка ще изплаши гризачите при първото им посещение там и ще ги накара да разберат, че средата на вашата къща не е благоприятна за тях да се размножават и живеят.

За повече информация разгледайте нашите уреди за борба с гризачи в нашия сайт или се свържете с нас. 

 

Назад към всички новини