Хлебарки - видове и как да ги разпознаваме (Снимки)

Най-често срещаните видове хлебарки са Кафява хлебарка (Blattella germanica), Американска хлебарка (Periplaneta Americana) и Черна хлебарка (Blatta Orientalis). Най-важното за тях е, че те пренасят болести и зарази, и трябва да не подценявате риска от тяхното наличие.

Ръководство за идентифициране на често срещаните видове хлебарки

Дълго презирана от собствениците на жилища, хлебарката е нещо повече от страховит вредител, който може да издържи на минусови температури и дори седмици без храна. Това неприятно създание може да създаде сериозни рискове за здравето на хората, особено, ако се среща на закрито. Всъщност, всички видове пренасят микроби по шиповете на краката си, докато пълзят чрез гниеща материя, която може да се пренесе на хората. Това може да доведе до заболявания като Ешерихия коли и Салмонела.

В допълнение, те предизвикват повишени пристъпи на астма и алергия, тъй като слюнката и кожата им съдържат мощни алергени, за които е известно, че предизвикват алергични реакции и изострят симптомите на астма, особено при деца.

За да останете в безопасност и добро здраве, контролът и борбата с вредителите е от ключово значение. Въпреки това, с приблизително 4000 живи вида в света, е неизбежно да не срещнем поне веднъж в дома си. В резултат на това е важно да се следи внимателно за признаци на заразяване и да се предприемат действия, ако този вредител бъде открит. Целта на това ръководство е да определите кой тип се е появил в дома ви, за да може да изберете подходящо средство за борба с хлебарки

Американска хлебарка

 Американска хлебарка

 

Външен вид:

Американските такива са червеникавокафяви с жълтеникава фигура 8 на гърба на главата.

Регион:

Този вид да се открие навсякъде в САЩ, а и у нас.

Местообитание:

Американските такива често се срещат в канализацията и мазетата, особено около тръби и канали.

Уникални факти:

Американската хлебарка е най-голямата от домашните местообитатели. Те са активни, когато температурата е 21 градуса или по-висока, но могат да преживеят по-ниски температури при правилните условия.

Кафява (Германска) хлебарка

 

Кафява (Германска) хлебарка

Външен вид:

Те са кафяви с ясно изразена лента през крилата.

Регион:

Има ги почти във всички държави.

Местообитание:

Кафявите насекоми са склонни да предпочитат по-топли, по-сухи и по-високи места. Те често се срещат в горните шкафове или в помещения, различни от кухните или баните. Този вид често крие яйцата си в мебели или под тях.

Уникални факти: Кафявите  получават името си от двете по-светли ленти, които имат по тъмнокафявите си тела. Крилата на мъжа са по-големи от крилата на женските.

Немска хлебарка

Немска хлебарка

Външен вид:

Те са кафяви с ясно изразена лента през крилата.

Регион:

Има ги почти във всички държави.

Местообитание:

Кафявите насекоми са склонни да предпочитат по-топли, по-сухи и по-високи места. Те често се срещат в горните шкафове или в помещения, различни от кухните или баните. Този вид често крие яйцата си в мебели или под тях.

Уникални факти за Кафявата хлебарка

  • Кафявите получават името си от двете по-светли ленти, които имат по тъмнокафявите си тела. 
  • Крилата на мъжките видове са по-големи от крилата на женските.
  • Обикновено те са най-често срещаните от хлебарките. 
  • Причинител е на болести и алергични реакции при много хора.

Ориенталски хлебарка

Ориенталски хлебарка

Външен вид:

Ориенталските хлебарки са големи, тъмно оцветени и лъскави.

Регион:

Има ги почти във всички държави.

Местообитание:

Ориенталските често се срещат в канализацията. Те намират вътрешен пристан в мазета и обхождани пространства. Могат да бъдат намерени и в купчини от листа и дърва за огрев на открито.

Уникални факти за Ориенталската хлебарка:

Ориенталските понякога се наричат ​​„водни буболечки“, защото излизат от канали и „черни бръмбари“ заради гладките си тъмни тела. Този вид създава силна миризма и се счита за един от най-мръсните от всички разновидности.

Могат ли да летят хлебарките?

Този въпрос често вълнува хората, които са се натъкнали на тези неприятели в домашни условия или търговски обекти. Анатомично може би сте забелязали наличието на крила, прикрепени към телцето им. Но дали това им дава способност за летене? В България можете да срещнете най-често следните видове:

  • Германската хлебарка идва от латински с наименованието “Blattella germanica”. Тя притежава крила и ограничена способност да лети. Те са най-малки на размери – 13-16мм;
  • Американска – от латински “Periplaneta Americana”. Тя притежава добри умения за летене, което я причислява към летящите, а размери й достигат от 34 до 53 мм;
  • Черна – от латински “Blatta Orientalis”, достига до размери 18-30 мм. Те се придвижват чрез приплъзване.

Само големите индивиди притежават летателни умения, защото на много късен етап се появяват крилете им. Бебетата не могат да летят.

След като ви стана ясно, че те притежават повече от пълзящи способности, може би се чудите “Как да се справим с тези хлебарки?”. От Otrovi сме подготвили полезни експертни и ефективни съвети за тяхното премахване.

Как да се справим с хлебарките?

Срещу някои видове действат гел-примамки, като  а при други инсектицидни препарати за хлебарки (отрови). Може да използвате и уреди за хлебарки, ако не желаете да поставяте инсектицид. Важно е да изберете марка производител с доказана резултатност и да прецените правилното позициониране.

Важно е при наличието на който и да е вид, да предприемете действия по унищожаването или прогонването им. Това се дължи на факта, че те се канални, защото се придвижват предимно по канализационните тръби, където има наличие на множество бактерии и причинители на заболявания.

Полезно: Повече подробности относно справянето с хлебарки ще откриете в статията ни “Как да се отървем от хлебарките в кухнята и дома?

Как да предпазим от появата на хлебарки?

За да превенция от хлебарки, следвайте няколко основни стъпки:

  1. Избягвайте да оставяте остатъците от храна и вода след вечеря на открито в кухнята за цялата нощ. Ако нямате време да ги измиете преди лягане, поне изхвърлете отпадъците и полейте чиниите и другите прибори със силна струя вода. Старайте се да почивствате кухнята всеки ден.
  2. Съхранявайте храната в стъклени или пластмасови кутии, вместо в хартиени опаковки, които лесно могат да бъдат изгризани от хлебарки.

Какви щети могат да нанесат хлебарките?

Хлебарките, облазвайки храната ви, съдовете, в които се храните и готвите и снасяйки яйцата си там, се явяват като преносители на зарази и болести. Част от заболяванията, които пренасят са: хепатит А, дизентерия, холера, антракс, салмонела, коремен тиф и др. Повече информация относно болестите, които пренасят, прочетете в публикацията “Болестите, които хлебарките пренасят”.

Изпражненията им също имат неблагоприятни последици – могат да предизвикат астма при хора с уязвими бели дробове. Те застрашават здравето ви и компромис с наличието им не трябва да бъде правен.

В нашия каталог ще откриете множесто подходящи продукти за справяне с хлебарки, с помощта на които ще избегнете по-сериозни последствия. Не забравяйте да се консултирате с наш специалист преди покупката на уред, капан, препарат или гел на телефон 0879 400 500, за да сте сигурни, че правите най-добрия и ефикасен избор. 

 

Назад към всички новини