Всичко, което трябва да знаете за дървениците

Защита и борба с дървеници

Имате проблем с дървеници в дома си? Или просто имате съмнения за тяхното присъствие? Дървениците в леглото са едни от най-нежеланите вредители в дома, но въпреки това са доста често срещан домашен вредител. На пазара се предлагат различни видове препарати против дървеници, както и различни продукти и техники за премахването им. Всички те могат да действат бързо и ефикасно, само когато вземете бързи мерки още при първи признаци за наличие на дървеници в дома ви. Те са упорити и често трудни за унищожаване. Това изисква използването на качествен и силен преперат против тях. Освен силен препарат против дървеници, трябва да имате и минимални познания за тях. Така ще може да реагирате по бързо, а оттам и по-ефективно да ги преборите.

Повечето хора мразят дървениците, но въпреки този неоспорим факт, замисляли ли сте се повече за това как се заразяват нашите домове и как трябва да постъпим когато разберем, че сме жертва на нападение на креватни дървеници? Нека научим няколко интересни неща, които е важно да знаете.

Как изглеждат дървениците?

Когато ги търсите е хубаво да знаете как изглеждат и какви следи оставя тяхното присъствие. Дървениците са малки кафяво-жълти насекоми с форма на ябълкова семка. Дървениците се крият на най-трудно достъпните места във вашето легло, матрак, нощно шкафче, гардероб, завивка, спално бельо. Ако има висока плътност на дървеници, е твърде вероятно да ги откриете и видите веднага. Възможно е да не ги видите при първия оглед, като следва да се огледате за типичните следи оставени от паразитите. А именно следи от малки червени или кафяви точки по ъглите и краищата на матраците, конструкцията на леглото. Дървениците оставят тези следи, тъй като това са екскрементите от вече консумирана кръв. Друго важно нещо е да знаете, че те снасят яйца - малки бели топчета с размер на глава на карфица. Това е ясен знак, че имате наличие на дървеници.

Външен вид и биология на дървениците

Ухапване от дървеници 

Дървениците се хранят с кръв, тяхното ухапване причинява ужасни сърбежи поради факта, че при ухапване насекомото вкарва в човешкото тяло алергени, от които се получават сърбежите, подутините и зачервяването. Важно е да кажем, че дървениците, за разлика от други паразити хранещи се с кръв, не пренасят заболявания.

Как да се защитим от дървеници

Какво да направите, ако откриете дървеници или следи от тях?

Определено трябва да вземете мерки веднага, дървениците се размножават бързо и борбата с тях е трудна и доста неприятна. Ако сте открили възрастни насекоми може да ги унищожите, след което почистете с прахосмукачка всички зони, на които сте ги намерили. Може да използвате подръчни средства за временно спиране на проблема като:

  • Спирт - полейте или напръскайте зоните с наличие на дървеници;
  • Парогенератор (домашна пароструйка) или ютия - дървениците умират при висока температура;
  • Ако ви се налага да спите на заразен с паразитите креват или матрак, може да го опаковате хубаво с найлон или стреч фолио. Така дървениците които са заселени в матрака няма да стигнат до вас;
  • Потърсете качествени и ефикасни препарати за борба с дървеници или се свържете с лицензирана ДДД фирма за борба с дървеници;
  • Капани за дървеници - може да поставите мониторингови капани, които улавят насекомоите върху специално лепило. Чрез капаните вие може да разберете дали има наличие на дървеници във вашия дом.

Къде се крият дървениците?

Наличието на креватни дървеници определено поставя въпроса за общата хигиена в едно жилище. Веднага изниква мисълта, че дадено място, което има наличие на дървеници, е мръсно или не добре поддържано. За съжаление това не е точно така. Креватните дървеници, точно като хората, предпочитат чисти места за живеене и обитаване. Дори да сте най-големия “чистник”, който чисти и хигиенизира дома си всеки ден, пак е възможно да сте жертва на креватни дървеници.  Те се крият на възможно най-труднодостъпните места, а именно в матрака, под матрака, зад картини, огледала, рамка на легло, гардероби, нощни шкафчета, спално бельо, кухини от всякакъв вид, зад тапети.


Факти за тях, които може би не знаете

1. Можете да ги помиришете

Леглото е едно от най-чистите места във всеки дом! Обикновено мирише на прясно изпрано спално бельо и лесно може да усетите някаква друга миризма, която се откроява от тази, с която сте свикнали. Понякога не е необходимо да имате ухапвания или да видите дървениците. Тяхната миризма може да бъде усетена още преди да започнат да хапят. Важно е да знаете, че ако усетите такава миризма, е възможно да сте жертва на креватни дървеници и трябва веднага да проучите на какво се дължи тази разлика в миризмата. Някои хора казват, че тази миризма наподобява миризма на кориандър, а други я оприличават като миризма на сладки зрели круши. Още може да усетите миризма на бадеми или развалени малини. Това е широк спектър от възможни аромати, който сочи към наличие на дървеници в леглото.

информация за дървениците - otrovi.com

2. Няма да почувствате ухапването от дървеници

Ако сте имали ухапвания от дървеници, може да се чудите защо болката от ухапването не ви е събудила? Ще почувствате ухапванията им едва на сутринта. Белезите на ухапване от този вид паразити са дребни пъпки със зачервяване и предизвикват усещане от болка до сърбеж, в зависимост от човека, който ги е получил. Във всички случаи ще разберете, че са там. 

Защо не ги усещате, както Ви хапят? Креватните дървеници са майстори на ухапванията без да причиняват болка докато се хранят. Слюнката им действа като анестетик (локална упойка). Освен това тяхната слюнката увеличава притока на кръв на мястото на ухапване. Тази уникална биология им помага да се хранят, без да може да ги усещате в момента на ухапването. Когато силата на тяхната слюнка (упойка) отслабне, започва да се усеща ухапването, но дървеницата отдавна я няма.

сърбеж при ухапване от дървеници

3. Няма да успеете да убиете всички само с едно пръскане

Споменахме по-горе, че дървениците са упорити насекоми. Освен това са приспособени да живеят в тежки условия и екстремни ситуации. Плюс това, те се адаптират към различни видове препарати, които са използвани против тях във времето. Много хора смятат, че хлебарките са най-издръжливите насекоми, но дървениците определено могат да спорят убедително за първото място за най-издръжливи насекоми.

Как да се борим с дървеници

4. Как са толкова издръжливи и трудни за убиване? Те имат някои забележителни качества.

Креватните дървеници могат да живеят с месеци без да се хранят. Те се хранят с човешка кръв, но ако няма хора наблизо, ще изчакат търпеливо, докато не се появи някой човек.

Креватните дървеници могат да издържат на екстремни температури. Не можете да ги замразите - те могат да оцелеят при температури под точката на замръзване. Освен това, не можете да ги унищожите с топлина, без това да навреди на мебели или дрехи - те не се движат извън дома ви, дори температурата да бъде над 100 градуса. Съществуват нови модели уреди, които създават пара с топлина над 120 градуса, за да може да унищожат дървеници в чисти зони, където употребата на препарати е невъзможна, но цената на тези уреди е много скъпа.

Дървениците са по-умни от (почти) всички пълзящи насекоми. Те знаят как да се скрият - няма да ги видите на дневна светлина, криейки се в пружините на матрака или зад капаците на електрическите контакти. Те знаят как да дочакат нощта, за да излязат на вечеря с Вас! Дървениците нямат „дом“. Една от причините, поради които е трудно да се намери повече от една, е липсата на изграждане на големи гнезда. Те не гнездят. Няма да можете да проследите пътя на една дървеница, както например можете да следвате мравки до мравуняк и да убиете цялото семейство. Това е друга причина, поради която дървениците са толкова трудни за унищожаване. Освен това, те снасят множество яйца, които бързо се превръщат в нови гладни за кръв паразити. Дървениците се размножават с бързи темпове, колкото повече са те, толкова по-трудно е тяхното унищожаване. 

Как се пренасят и размножават дървениците?

Те не могат да летят, така че им се налага да пълзят, за да се движат сами. Това означава, че в някои случаи разпространението им ще се случва бавно. Но те могат да се движат в стените, през отворите на пода и тавана. Въпреки това, повечето се разпространяват от едно помещение в друго, когато попаднат върху дрехите, бельото или мебелите на хората.

Женските снасят около седем яйца на седмица. Това означава около 250 яйца за цял живот. Излюпването на яйцата се случва за десет дни. След него те преминават през пет етапа на младост, преди да станат възрастни. Между всеки етап те губят своя екзоскелет. 

От какво бягат дървениците?

Дървениците имат няколко противници, които ги унищожават или ги прогонват от местообитанието им. Те включват:

  • етилов спирт, който ги отблъсква с миризма и изсушава тялото им;
  • лавандула и маслото от нея, което ги изгонва от помещението за продължителен период;
  • лимонов сок, основен враг на повечето видове вредители, тъй като ароматът му ги убива сравнително бързо;
  • ароматизатори с преобладаващо усещане на канела;
  • масло от нийм - естествен репелент против насекоми, който можете да използвате, за да ги унищожите;
  • валериана, чиято миризма ги прогонва;
  • оцет;
  • миризма на нафталин, който е доказано средство за прогонване и на други вредители като молци.

Как да се справите с дървениците?

Този вид паразити са изключително труди за унищожаване и контрол. Важно е да знаете, че колкото по бързо започнете борбата с тях, толкова по-лесно ще бъде тяхното отстраняване. Първото нещо, което трябва да направите, е да се снабдите с препарат против дървеници. След което, трябва да подготвите заселената с дървеници стая като съберете в найлонови чували всички чаршафи, завивки и дрехи (ако е необходимо или има дървеници в гардеробите). Спалното бельо се пренася в добре затворени чували до пералня, за да не ги пренесете и в други помещения. Всичко се изпира на максимално позволената температура според етикета на производителя. Следва приготвянето на препарата за дървеници. В повечето случаи, качествените препаратити са концентрати, от които се приготвят водни разтвори и се нанасят чрез аерозолна пръскачка. Разтворете препарата според указанията на производителя, като използвате пръскало, за да напръскате. Преди да започнете пръскането против дървеници свалете матрака от леглото, за да може да го напръскате хубаво от всички страни. 

Повечето препарати срещу дървеници имат силна миризма, а ако сте алергични или имате непоносимост към миризми или химикали, се снабдете с 3М защитна маска или не се захващайте с това сами. Започнете пръскане от най-критичната зона, а именно леглото. Напръскайте внимателно сглобките на леглото от всички страни (крият се в най-трудно намиращите се и достъпни места). Напръскайте добре матрака от всички страни. При еднолицевите матраци дървениците се заселват под декоративната обшивка на дъното на матрака. Ако имате възможност я свалете или направете малък отвор, за да може да обработите с препарат кухината под нея! При двулицевите матраци насекомите може да се заселят във вътрешността на матрака, като влизат през вентилационните клапи. 

Внимателно обработете с препарата нощните шкафчета, гардеробите, рамките на картините, лайсните на паркета, пердетата, джобовете на тапетите (ако имате такива). Не оставяйте вече разтвореният препарат да преседява - използвайте го целия! Препаратите развалят действието си когато престоят. Винаги след като третирате срещу дървеници оставете помещението без присъствие на хора и животни за минимум 5-6 часа (като карантина). Ако сте пръскали върху матрака, не го използвайте преди да изсъхне (може да отнеме до 24ч.). Борбата с дървеници трябва да се повтори след 7-14 дни, за да може да унищожите новоизлюпените дървеници от техните яйца. Повторете всичко, което сте правили преди това,а  ако наличието на дървеници е голямо не са редки и случаите, в които се налага и трета обработка.

Как да разберете дали борбата с дървеници е била успешна?

Нормално е всеки човек да си зададе въпроса: Унищожих ли дървениците или не? Разбира се, това може да бъде проверено без да подлагате себе си на тест. Заложете мониторинг капан за дървеници за 24-48ч в обработените помещения. Капаните за дървеници са неотровни картонени или пластмасови конструкции с лепило и атрактант, в които дървениците се улавят. Ако има уловени значи проблема не е решен, но в случай, че мониторинговият капан е чист ще означава, че вие сте успели.

Какъв препарат да изберете?

В повечето случаи препаратите за дървеници са концентрати, от които се приготвят водни разтвори. Най-масовите препарати против дървеници са Айкън 10 КС, Фендона 60 СК. При избор на силен препарт срещу паразитите може да вземете под внимание и Бендиокарб 80 ВП или Симетрол Супер ЕВ.

Купи качествени препарати против дървеници

Назад към всички новини