Дървеници

Дървеници у дома! Има ли спасение?

Дървениците са малки, елипсовидни насекоми, които се изхранват с кръвта на хора и животни. Възрастните дървеници имат плоски тела с големината на ябълкова семка. След като се нахрани, тялото на дървеницата се подува и придобива червеникав цвят.

Дървениците не летят, но са изключителни бързи на гладки повърхности, като подови настилки, стени и тавани. Женските видове снасят стотици яйца, като всяко от тях е не по-голямо от прашинка.

Ефективни средства за борба с дървеници

Преди да достигнат зрялост, дървениците сменят ципата си пет пъти, като за всяка смяна имат нужда от прием на кръв. При подходящи условия, буболечките могат да се развият максимално за по-малко от месец и да създадат поне три поколения в рамките на година!

Въпреки че дървениците са изключително упорити и неприятни вредители, те не са преносители на заболявания.

Как дървениците попадат у дома?

Дървениците могат да се настанят в дома ви абсолютно незабелязано с багаж, дрехи, употребявани легла, дивани или други мебели. Плоските им телца могат да се поберат буквално във всяка една пукнатина, дори тя да е с дебелината на дебитина карта.

Тези вредители нямат гнезда, като мравките и пчелите, но също живеят на групи и се крият заедно.

Дървениците се чувстват най-комфортно в матраците, рамките и таблите на леглата, където имат лесен и безпрепятствен достъп до хората през цялата нощ.

Колкото по-дълго време прекарат на дадено място, толкова по-големи площи завземат насекомите. Те могат да се настанят във всяка една пролука и дори да стигнат до съседни стаи и апартаменти.

Това, че имате дървеници в дома си, не означава непременно, че не поддържате добра хигиена. За вредителите най-важно е наличието на източник на единствената им храна – кръвта, така че се заселват, както в безупречно чисти, така и в мръсни домове и хотели.

Как да се защитим от дървеници

Как да съм сигурен, че в дома ми има дървеници?

Дървениците са активни основно нощем, когато могат необезпокоявано да хапят хората, докато спят. Те пронизват кожата на човека и изсмукват кръвта с миниатюрните си остри клюнове. Всяка дървеница се храни между 3 и 10 пъти, докато се засити, след което незабелязано изпълзява в скривалището си.

В началото ухапванията са безболезнени, но с времето започват да оставят сърбящи белези. За разлика от бълхите, които хапят основно в областта на глезените, дървениците нападат всяка една открита област от човешкото тяло.

Обикновено хората не подозират, че имат дървеници в дома си и дори след появата на белези, смятат, че може би става дума за ухапвания от бълхи или комари. За да сте сигурни, че си имате работа с дървеници, трябва да огледате добре матрака и леглото и да се опитате да намерите убежището им.

Ако сутрин забелязвате, че по кожата ви има раздразнени и сърбящи участъци, които са липсвали предната вечер, вероятно у вас живеят дървеници. Ето за какво друго да внимавате:

  • Следи от кръв върху чаршафите и възглавниците;
  • Тъмни ръждиви точици (екскрементите на дървениците) по чаршафите, матраците, нощниците и стените в спалнята;
  • Миниатюрни черупки от яйца или остатъци от смяната на ципата на дървениците;
  • Неприятна миризма, наподобяваща мухъл

Превенция и защита от дървеници

Как да се отървем от дървениците?

Ако подозирате, че в дома ви има дървеници, внимателно огледайте леглото, матрака, паркета, килима, книгите и дори дрехите в гардероба.

Ако откриете скривалището им, следвайте следващите стъпки, за да се отървете от нашествието на дървеници в дома ви.

За да унищожите дървениците, първо трябва да направите основно почистване на местата, на които са се настанили. Какво включва почистването:

- Изперете спалното бельо, завесите, дрехите, обувките, плюшените играчки с гореща вода. Нещата, които не могат да се перат с твърде топла вода и в пералня, изперете на ръка и изплакнете обилно.

  • Използвайте твърда четка, за да изтъркате целия матрак;
  • Почистете с прахосмукачка леглото и матрака. Веднага след това, извадете торбичката от прахосмукачката, прехвърлете съдържанието й в друг плик и го изхвърлете в контейнер извън дома ви;
  • Облечете матрака ви в плътен калъф с цип. Имайте предвид, че дървениците издържат без храна до 1 година, така че не сваляйте калъфа поне 12 месеца, за да сте сигурни, че всички дървеници са мъртви.
  • Ако имате пролуки в тапетите по стените, залепете ги с лепило, за да елиминиарате още едно потенциално скривалище на дървеници.

Унищожаване на дървеници

Основното почистване на засегнатите площи е задължителната първа стъпка, но за да се отървете от дървениците трайно, ще е ви необходимо и третиране с препарати. Не забравяйте да се консултирате със специалисти, преди да изберете продукт за борба с дървеници. Тъй като пръскането с препарата ще става основно на мястото, на което спите, е важно да се уверите, че следвате указанията правилно.

Ето и подходящи препарати против дървеници:

 
Препарати против дървеници

Назад към всички новини